От днес (15 ноември) Министерството на икономиката и индустрията, съвместно

...
От днес (15 ноември) Министерството на икономиката и индустрията, съвместно
Коментари Харесай

Започва „Достъпно за вас“: Ето кои основни храни поевтиняват от днес

От през днешния ден (15 ноември) Министерството на стопанската система и промишлеността, взаимно с всички, подписали Декларация за партньорство, стартира самодейността " Достъпно за вас ".

Тя има за цел да бъдат реализирани трайно ниски цени за българските консуматори на питателните артикули от първа нужда.

Инициативата ще се осъществя поетапно в партньорство сред Министерството и обособените търговски вериги, непринудено приемащи изискванията на самодейността.

Обхватът на акцията планува обезпечаване на седем продуктови групи от дребната потребителска кошница, отговарящи на нормалните условия за качество и съдържащи всички нужен артикули за разнообразно хранене.

Кампанията започва с фокус върху най-малко 50 продукта от дребната потребителска кошница. От тях минимум 16 продукта в един магазин би трябвало да са маркирани с логото на акцията.

Министерството на стопанската система разчита на пазарните механизми и на свободната конкуренция като цели по-добри цени за българските консуматори, образувани на пазарен принцип и посредством доброволното партньорство сред страната и бизнеса.

Кампанията стартира поетапно в партньорство с обекти от по-големите търговски вериги, като се водят диалози и с по-малки районни.



За повишение на информираността на потребителите, всеки един търговски обект, който се е присъединил в акцията, ще употребява логото на „ Достъпно за вас “.То ще бъде позиционирано до стоката, която е препоръчана в съответната седмица.
Всяка седмица присъединилите се комерсиалните вериги ще оферират храни на допустимо най-ниската за тях цена от няколко съществени групи:

Продуктовата кошница за съответната седмица ще се включи в брошурите на веригите, в това число и в цифровите им издания.

Министерството на стопанската система продължава диалозите с всички евентуални сътрудници, които имат предпочитание да се включат в акцията, с концепцията тя да доближи до потребителите във всяко едно обитаемо място.

Провеждането на акцията няма за цел да засегне производителите или дистрибуторите на по-ниско равнище от веригата за доставки, в противен случай - предизвиква комерсиалните вериги да работят по-тясно с тях.

„ Достъпно за вас “ се организира в унисон с механизма в така наречен „ Зелен документ “ на Европейската комисия за най-хубави практики сред търговците във веригата на доставките, където главно се визират питателните артикули.

На седмична база в Министерството на стопанската система и промишлеността ще се прави разбор, с цел да се следи динамичността на цените.

В идващ стадий през уеб страницата на ведомството, в  особено направена платформа потребителите ще могат да изберат подобаващ за тях артикул и да видят от кое място могат да го закупят.

Инициативата има за цел да обезпечи осведоменост на потребителите и досегаемост до съществени хранителни артикули от дребната потребителска кошница, посредством предлагането им на допустимо най - ниски цени, базирайки се на правилата на конкурентност, без да оказва отрицателно въздействие върху останалите участници в икономическите връзки.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР