От действията на бившият министър на енергетиката Румен Овчаров държавата

...
От действията на бившият министър на енергетиката Румен Овчаров държавата
Коментари Харесай

Обвинение: Овчаров е ощетил държавата с 9 милиона лева

От дейностите на някогашният министър на енергетиката Румен Овчаров страната е била ощетена с 8 940 231 лева

Това гласи импортираното през днешния ден точно обвиняване против Овчаров от профилираното звено „ Антикорупция” на прокуратурата.

Румен Овчаров с обвиняване за АЕЦ „ Белене”

Овчаров е упрекнат в умишлена занемареност във връзка с държавното дружество „ Мини Бобов дол” ЕАД.

Същото дело против някогашния министър стартира още през февруари. Овчаров ръководеше енергетиката през ръководството на Тройната коалиция сред 2005 и 2009 година.

Срещу него има обвинявания и по проблема АЕЦ „ Белене”.

В Бобов дол той не е упражнил задоволително надзор върху работата на изпълнителния шеф на „ Мини Бобов Дол” ЕАД. Последният пък не е подхванал дейности по събиране на вземания от контракта за наем с „ Ораново” ЕООД.

Така на държавната компания не са платени суми по контракта за прилагане на мините до Ораново.

Овчаров е обвинен и поради сключването на самия контракт на 31.05.2006. Според прокуратурата като е дал разрешение на „ Мини Бобов Дол” да се спогодят с „ Ораново” ЕООД министърът е иззел пълномощията на Министерския съвет.

„ По силата на този контракт е обещано право на „ Ораново “ ЕООД да провежда и ръководи подготовката и изземването на запасите от въглища в мината и е нарушен Закона за концесиите. Настъпили са обилни нездравословни последствия за „ Мини Бобов дол “ ЕАД и Българската страна, изразяващи се в сбъднат неконтролиран и противозаконен рандеман на подземни благосъстояния изключителна държавна благосъстоятелност, основана опция от засягане на живота и здравето на населението”, пишат от прокуратурата.

Нелегитимно утвърдената от министъра концесия била за период от 35 години.

На 26.02.2007 Овчаров сключил в допълнение съглашение към контракта, с което на практика лишил „ Мини Бобов Дол” ЕАД от предмет на активност.

Медиите свързват „ Ораново” ЕООД и наследилата я „ Въгледобив Бобов Дол” с предприемача Христо Ковачки. Обвиненията против Овчаров за противозаконната концесия започнаха през ръководствата на ГЕРБ.

Според тях, до 2012г. „ Ораново” ЕООД даже не е заплащало концесионна такса за експлоатираните рудници.

В Бобов дол отново живеят назаем, чакат "половинки " от заплати за май

От Бобов дол: Протестиращи за заплати с по 20 ст. в джоба

Ще чуе ли някой възгласите от долната земя в Бобов дол?

През 2015 „ Въгледобив Бобов Дол” заявява загуби от 4,6 милиона лв., а предходната и тази година служащите в рудниците проведоха многократни стачки поради неполучавани от тях заплати.

До този миг Овчаров отхвърля да разяснява обвиняванията против него.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР