От БСП няма да подкрепим бюджета на Държавното обществено осигуряване

...
От БСП няма да подкрепим бюджета на Държавното обществено осигуряване
Коментари Харесай

Гьоков за бюджета на ДОО: Проста счетоводна сметка без политики за повишаване на доходите

„ От Българска социалистическа партия няма да подкрепим бюджета на Държавното публично обезпечаване за 2024 година В него няма даже дребни стъпки за решение на големите за България проблеми – демография, беднотия и неравенства. Дори имам подозрения, че тъкмо тези проблеми ще се задълбочат. “

Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Гьоков от парламентарната естрада.

По неговите думи планът на закон за консолидирания бюджет на ДОО за 2024 година е формиран по подобен метод на този от 2023 година, като в него не са препоръчани никакви промени, които по някакъв метод да са свързани с реализирането на съответни политики по приходите и разноските.

„ Ако нямаше някои рестрикции в разходната част, бих споделил, че оферти за 2024 година план е „ копи-пейст “ на миналогодишния с отразени в известна степен инфлационните процеси. Бюджетът наподобява на една елементарна счетоводна сметка – доходи разноски и няма никакви политики по приходите по какъв начин да се усили събираемостта на осигуровките, по какъв начин да се изсветли стопанската система и да се понижи сивия бранш, да стане осигурителната система по постоянна и в по огромна степен самофинансираща се, няма и политики по разноските в посока на повишение на приходите и понижаване на бедността и неравенствата, с изключение на законово плануваните нараствания и индексации “, заключи Гьоков.

Той дефинира като неприемливи замразяването на обществените заплащания, като майчинството и компенсациите за безработица, без значение от претекстовете за това. „ Групата на пенсионери, безработни, а и други осигурителни групи, да вземем за пример майките, са с максимален обществен риск и с техните ниски приходи генерират високата степен на беднотия и високите равнища на неравноправие в българското общество. Доходите им от осигурителни заплащания, които за по-голямата част от тях са единствени, не им подсигуряват запас задоволителен за покриване на виталния най-малко “, уточни социалистът.

Бившият министър на труда и обществената политика изясни, че линията на беднотия за 2024 година, която ще е в размер на 526 лева, ще покрива едвам 30% от виталният най-малко и по никакъв метод не кореспондира с европейските условия да е най-малко 80% от виталния най-малко.

Георги Гьоков изрази удовлетворение, че от идната година ще се ползва оферти от Българска социалистическа партия механизъм за установяване на минималната работна заплата, съгласно който тя ще бъде 933 лева, както и увеличението на вдовишката надбавка от 26,5% на 30% - още веднъж дългогодишно гледище на левицата. Той маркира и потребността от механизъм за определянето на междинния застрахователен приход и напомни на финансовия министър, че и той е изразявал виждане в тази посока.

„ Осъвременяването на пенсиите по швейцарското предписание с видимо не дребните 11% значи единствено едно - че инфлацията и общото повишаване на междинния застрахователен приход през миналата година са били високи. И като отчетем, че е планувано това да стане от 1 юли – излиза наяве, че това нарастване ще бъде „ изядено “ от инфлацията през първата част на годината още преди да е получено. Т.е. не се вижда никаква политика за възобновяване на справедливостта в пенсионната система “, регистрира Гьоков.

„ Между първо и второ гласоподаване Българска социалистическа партия ще внесе и ще показа нашите различни политики. Те още веднъж няма да са популистки, а надълбоко премислени, съобразени с опциите на бюджета и ще бъде ясно посочено от кое място ще бъдат финансирани “, сподели в умозаключение националният представител.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР