От Българската агенция по безопасност на храните са установили нарушения

...
От Българската агенция по безопасност на храните са установили нарушения
Коментари Харесай

Наказват ветеринар от Тервел заради кучето Рая

От Българската организация по сигурност на храните са открили нарушавания при работата на ветеринарния доктор от град Тервел, оформил документите на кучето Рая, която беше избавена след апел в обществените мрежи на холивудската звезда Жан-Клод Ван Дам. Лекарят ще бъде санкциониран, а оптималният размер на глобата е 500 лева Оказва се сходен сюжет не е изключение. Ветеринари алармират за фалшификации на документи посредством мними доктори, оповестява Българска национална телевизия.

Процедурата по завръщането на тримесечната Рая от Норвегия към този момент е в ход, увериха от Българската организация по храните. Все още остава тайнственост по какъв начин домашният любим е бил превозен, защото на никое място не са регистрирани нормалните гранични процедури. Също по този начин не е издаван документ за напредване. Въпреки щастливата развръзка към момента не е ясно обаче кой ще посрещне Рая в България.

" На процедура до ден сегашен няма изясненост кой е притежателят в България. Продължават полемиките, никой не се оповестил като човек, който е имал това куче в България и го е закарал в Норвегия ", сподели доктор Георги Чобанов, БАБХ.

Подобен сюжет обаче не е казус. От Българския ветеринарен съюз обявиха, че постоянно се срещат фалшификации и проблеми с документите на кучета.

" Преди 3-4 години персонално моя щемпел беше подправен. Аз го разбрах, като ми пристигнаха на инспекция. Беше формирана прокурорска инспекция, която приключи с писмо до мен, че е незнаен причинител, не е ясно и се завърши ", сподели доктор Димитър Яновски, ръководител на Български ветеринарен съюз.

Десетки са запитванията за кучета, които са били превозени отвън България за страни членки на Европейски Съюз, където се снабдяват с нови притежатели. Най-много запитвания има от Германия, Белгия, Швейцария, Франция и Англия. Често инспекциите откриват неспазване на ветеринарното законодателство.

" При инспекция в една част от случаите чиповете не са под надзор на БАБХ. Тоест това са чипове, които не са регламентирани за потребление в нашата страна. Съответно не може да се потвърди, че кучетата са били чипирани в България ", сподели доктор Георги Чобанов, БАБХ.

" Би могло да се прикриват заболявания, би могло да се фалшифицират ваксини ", сподели доктор Димитър Яновски, ръководител на Български ветеринарен съюз.

Десетки са и сигналите за нерегламентирана активност и към Българския ветеринарен съюз.

" Някои са от сътрудници за други сътрудници, които са виртуални, не съществуват в нашите регистри, други са за хора, които нямат нищо общо с ветеринарната медицина ", сподели доктор Димитър Яновски, ръководител на Български ветеринарен съюз.

Според ветеринари фиктивната документи с изключение на като бизнес прикритие, може да се употребява и за икономисване на пари от наложителни процедури като имунизация, чипиране и обезпаразитяване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР