Община Благоевград затвори депото за строителни отпадъци в село Изгрев

...
Община Благоевград затвори депото за строителни отпадъци в село Изгрев
Коментари Харесай

Община Благоевград затвори депото за строителни отпадъци в с. Изгрев и въвежда засилен контрол срещу замърсяването

Община Благоевград затвори депото за строителни боклуци в село Изгрев и прекрати използването му. Това разгласи през днешния ден на конференция кметът Методи Байкушев. Мярката се постанова поради възходящия проблем със скупчването на боклуци и ескалиращата заплаха от екологично замърсяване, което заплашва живота и здравето на жителите на селото. Решението бе взето и след следващия констативен протокол на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ), посредством който още веднъж бе разпоредено затваряне на депото.

С цел прекратяване използването на депото общинското управление подхваща ограничения за засилен надзор. Възложено е възобновяване целостта на съществуващата ограда, за попречване изхвърлянето на боклуци на територията на формираното бунище. Осигурена е жива защита, изследва се и опцията за обезпечаване на видеонаблюдение. За да бъде осведомена обществеността и с цел да бъдат спазвани ограниченията са направени график и наставления за изхвърляне на строителни боклуци от жители и компании.

Подробна информация с инструкции за отнасяне на строителните боклуци, едрогабаритни товари, излезли от приложимост електрическо и електронно съоръжение и негодни за приложимост акумулатори е качена на страницата на Община Благоевград на.

В нея са посочени контакти на лицензираните компании, които юридическите лица могат употребяват за транспортиране и приемане на вторични първични материали.

Община Благоевград ще управлява спазването на напътствията и ще постанова наказания според член 133, член 134, член 138, член 140 и член 141 от ЗУО.

Строителните боклуци, генерирани на територията на община Благоевград, могат да бъдат извозвани към лицензираната за това площадка в Бобошево, която се намира на 22 км от регионалния център.

„ Експлоатацията на депото в с. Изгрев досега носеше редица негативи, измежду които разрушаването на пътната инфраструктура поради тежките камиони, замърсяването на въздуха, криеше риск и за живота и здравето на жителите. Затварянето на депото е безалтернативно. Важно е всички да се обединим към идеята да живеем в по-чиста и екологична среда “, сподели кметът Методи Байкушев.

Решението на общинското управление кореспондира изцяло с целите, залегнали в управническата стратегия на кмета Методи Байкушев, измежду които е и ефикасното ръководство на отпадъците.

В осъществяване на проекта за трайно решение на казуса със строителните боклуци от депото в с. Изгрев общинската администрация изследва опциите за създаване на площадка за безплатно предаване на разделно събрани боклуци от семействата в община Благоевград. На нея ще се обособят обособени браншове за разделно събиране на следните типове боклуци: едрогабаритни домашен боклуци (стари мебели и обзавеждане), излезли от приложимост гуми и зелени боклуци.

Проучва се и опцията за планиране и създаване на площадка за отнасяне на боклуци в местността Емешен в землището на с. Церово.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР