От 9 до 13 май 2022 г. протича Европейската седмица

...
От 9 до 13 май 2022 г. протича Европейската седмица
Коментари Харесай

В Европейската седмица на психичното здраве

От 9 до 13 май 2022 година протича Европейската седмица на психологичното здраве. Инициативата има за цел привличане на вниманието към психологичното здраве на младежите, като публичен проблем с висок приоритет. “УНИЦЕФ България ” и “Teen Station ” започват поредност юношески подкасти “Отвътре на открито ”, отдадени на психологичното здраве на подрастващите и младежите в България. Темата тази година е “Да приказваме за психологичното здраве ”.
В ефира на Радио София повече детайлности по тематиката споделиха Ивайло Спасов, шеф “Комуникации за обществено развиване към Уницеф България ”, Яна Пеева, основен редактор към подкаста “Отвътре на открито ” и Полина Петкова, създател на подкаста. Според формалната статистика 11% от децата в България страдат от диагностицирано психологично разстройство.

“Това, както всички се сещаме е единствено върхът на айсберга, тъй като приказваме за диагностицирани разстройства. Депресията, тревогата, разстройствата със съня, питателните разстройства даже не влизат в тази категория и от опит знаем от проучванията, че по време на пандемията, в последно време по време на терзанията към въоръжените спорове наоколо до нашата граница, тревогата, страховете скочиха диспропорционално. Говорим за 3-4-5 пъти повишаване на сходни положения по отношение на времената от преди пандемията ”, сподели Ивайло Спасов и добави, че психологичното здраве е еднакво на физическо, прочувствено и обществено благоденствие.

По думите на 12-класничката Полина Петкова, концепцията за подкаста “Отвътре на открито ”е зародила непринудено, той като досега не е имало на български материали свързани с менталното здраве, ориентирани към подрастващите. Тя разясни, че в подкаста се разискват разнообразни тематики, като да вземем за пример пандемията, другарствата, връзката, връзките и други

Яна Пеева показа, че множеството информация, която тя търси е на британски, тъй като на български тя е доста по-фактологична, научна и неразбираема за една по-млада аудитория, която не е осведомена с професионалния език на логиката на психиката. Тя сподели още, че младежите в България към този момент са малко по-отворени към тематиката за психологичното здраве, само че не са все-още толкоз подготвени да споделят със своите връстници.

Подкастът се споделя в разнообразни платформи и има огромен отзив от необятната аудитория. По думите на Ивайло Спасов е доста значима предварителната защита, когато има учебни психолози, часове по психологично здраве, гражданско обучение, извънкласни действия, диалози сред младежите и родителите и добави:

“Това се случва и посредством повече вложения на страната в услуги, които да са налични за младежите в България, това е проблем. Няма задоволително услуги, които да са ориентирани към психологичното здраве характерно за подрастващите, за младежите, които се еманципират от родителите, които минават във фаза на промяна – физическа, психическа, всякаква, които търсят себе си ”.

Той сподели още, че родителите и учителите би трябвало да разпознават признаците и няма по какъв начин, в случай че те самите имат психологични премеждия да оказват помощ на децата, когато се извърнат за помощ към тях. Освен това показа, че на 10 октомври ще бъде направена налична за българските младежи една лесна за приложимост и изцяло безвъзмездна платформа, която има две съществени цели – първо да събере на едно място най-автентичната информация за постоянно срещани положения, през които минават младежите и второ – да има достъп до онлайн съвещания със експерти.  

Повече детайлности можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР