От 25 до 27 март президентът Румен Радев ще бъде

...
От 25 до 27 март президентът Румен Радев ще бъде
Коментари Харесай

Активизираме търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество с Египет

От 25 до 27 март президентът Румен Радев ще бъде на публично посещаване в Египет по покана на сътрудника си Абдел Фатах Ас-Сиси, оповестиха от пресслужбата на президента.

Задълбочаване на политическия разговор и на двустранните връзки, активизиране на търговско-икономическото и капиталово съдействие, усилване на партньорството в региона на културата науката, образованието и туризма, както и вероятностите в областта на защитата и военната индустрия ще бъдат измежду тематиките, които българският държавен глава ще разиска в границите на визитата си в Египет.

Водената от президента делегация включва представители на изпълнителната власт и на институциите, насърчаващи контактите сред деловите среди, както и представители на близо 30 български компании от отбранителната промишленост, земеделието и производството на храни, машиностроенето, високотехнологични компании и в областта на туризма, които ще обсъдят със свои сътрудници от Египет реализацията на общи планове. Очаква се в границите на визитата да бъде основан и Българо-египетски бизнес съвет .

Египет е един от нашите постоянни търговски сътрудници от района на Близкия изток. Страната ни поставя поредни старания за в допълнение стимулиране на съдействието. В тази връзка държавното управление утвърди План за деяние на Българо-египетски бизнес съвет, който ще се организира един път годишно. Съпредседател от българска страна ще бъде заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев. По време на тези срещи се планува да бъдат обсъждани въпроси, свързани с идентифициране на нови благоприятни условия за развиване на двустранните стопански връзки, създаване на оферти за възстановяване на бизнес средата, разширение на мрежата от български и египетски компании, работещи дружно, в това число посредством образуване на бизнес задачи, конгреси и капиталови семинари в България и Египет и други. С тази нова платформа се цели усилване на разговора и да способства за по-нататъшния продан на информация и опит сред двете страни в икономическата сфера. Ще бъдат разисквани и ограничения за привличане на египетски вложения в България и основаване на съответни бизнес контакти и партньорства сред компании от двете страни.

След като през 2015-а стокообменът прескочи половин милиард, Египет се утвърди като един от огромните търговски сътрудници на България в региона на Близкия изток и на целия Африкански континент. А през 2017 година двете страни към този момент са си обменили артикули за 1.030 милиарда щ. $. Търговското салдо обаче е негативно за България. Българският експорт се образува главно от нефтени масла и масла от битуминозни минерали, разнообразни от суровите, рафинирана мед, пшеница и примес от пшеница и ръж, царевица, автомобилни транспортни средства за специфични цели, сурови и необработени тютюни и други артикули. Вносът от Египет включва сурови нефтени масла, минерални или химични азотни торове, полимери на пропилена, сол, включително готварска, и други. Като най-перспективни области на двустранното икономическо съдействие през днешния ден се преглеждат енергетиката, превозът, връзките, хранителната индустрия, селското стопанство и туризма. Това означи доктор Сахар Наср, министър на вложенията и интернационалното съдействие на Египет при гостуването си у нас през февруари.

В президентския замък "Иттихадия " в Кайро българският държавен глава и брачната половинка му Десислава Радева ще бъдат посрещнати с публична гала от египетския президент Абдел Фатах Ас-Сиси и брачната половинка му Интисар ас Сиси. Двамата държавни глави ще проведат среща на четири очи, а по-късно ще управляват пленарните диалози сред формалните делегации на България и Египет. След края им президентите на България и Египет ще създадат взаимни изказвания за медиите.

В рамките на визитата си в Египет Румен Радев ще беседва с министър-председателя на страната Мостафа Камал Мадбули и с ръководителя на Народното събрание доктор Али Абдел Ал-Сайед Ахмед.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР