От 23:00 часа по Гринуич или в 01:00 часа след

...
От 23:00 часа по Гринуич или в 01:00 часа след
Коментари Харесай

Джонсън часове преди фактическия Брекзит: Свободата сега е в нашите ръце |

От 23:00 часа по Гринуич или в 01:00 часа след среднощ българско време настава фактическата разлъка сред Европейския съюз и Англия, която британците пожелаха в референдум през 2016 година В този час изтича така наречен " временен интервал " и влиза в действие комерсиалното съглашение за бъдещите връзки сред двете страни.

Часове по-рано министър-председателят Борис Джонсън съобщи във връзка Брекзит, че Англия държи " свободата в своите ръце " и би трябвало да извлече максимума от излизането на страната от Европейския съюз.

Исторически промени на разпоредбите за пътешестване, търговия, имиграция и сигурност настъпват във Англия с прекрачването на границите на Съюза. Англия в този момент може да прави " нещата по друг метод и, в случай че е належащо, по по-добър " - счита Джонсън.

Някои от новите митнически процедури влизат в действие незабавно. Такива са да вземем за пример касаещите вноса на алкохол, цигари, химикали. Сред другите промени от 1 януари са:

- стопира се свободното придвижване на хора сред Англия и Европейски Съюз и се заменя с нова имиграционна система;

- безмитните магазини се завръщат;

- английската полиция губи достъпа си до базата данни на Европейски Съюз за закононарушенията, пръстовите отпечатъци и търсени лица;

- за разлика от останалата част от Англия, Северна Ирландия ще продължи да съблюдава доста от разпоредбите на ЕС;

- Обединеното кралство последователно ще може да усили улова на риба в лични води.

За Джонсън всичко това е изумително, само че не и за засегнатия бизнес - написа Би Би Си и припомня, че актуалният министър председател водеше акцията за излизане от Европейски Съюз преди референдума през 2016 година

В новогодишното си обръщение той декларира още, че желае Англия да бъде " отворена, великодушна и гледаща на открито страна, която е международен водач в новите технологии, битката с климатичните промени и насърчаването на свободната търговия ".

" Свободата е в нашите ръце и зависи от нас да извлечем максимума от това ", декларира Джонсън.

Какво значи Брекзит за България коментира Министерството на външните работи:

Пътувания

От 1 януари 2021 година българските жители, които нямат статут на уседналост или краткотраен статут за уседналост, ще могат да влизат и обитават без виза във Англия краткосрочно за престой до 6 месеца. В рамките това време жителите ще могат да влизат в страната неведнъж за туризъм, присъединяване в срещи и конференции, къси курсове, само че не и да живеят непрекъснато, да работят или да имат достъп до публични фондове.

От 1 октомври 2021 година, според новите правила за влизане във Англия, оповестени на уеб страницата на английското Министерството на външните работи, жителите на Европейски Съюз, ЕИП и Швейцария ( които нямат статут на уседналост или краткотраен статут за уседналост) ще би трябвало да разполагат с интернационален паспорт.

Българските жители, получили статут на уседналост или краткотраен статут за уседналост, ще имат право да влизат на територията на Англия единствено с персонална карта минимум до 31 декември 2025г. Националните персонални карти ще могат се употребяват за влизане във Англия и по-късно, в случай че дават отговор на стандартите за сигурност, избрани от Международната организация за гражданска авиация.

При пътуванията за туризъм сънародниците ни ще могат да пътуват във Англия с българските си шофьорски книжки.

Кандидатстване за виза

Тези български жители, които нямат статут на уседналост или краткотраен статут за уседналост, а имат намерение да обитават за интервал, по-дълъг от 6 месеца за работа, образование или желаят да се открият във Англия, ще би трябвало да аплайват за виза наложително. Желаещите да кандидатства за виза могат да го създадат на държавния уебсайт на Англия: https://www.gov.uk/browse/visas-immigration.

Притежателите на биометрични паспорти, каквито са българските, могат да попълнят молбата за виза посредством смарт телефон приложение. Ако не съумеят или не е допустимо разчитането на паспорта, ще би трябвало да посетят Визов Център Visa Application Centre.

Успешно кандидатствалите ще получават предпазен достъп до своя имиграционен статут вместо физически документ.

Обръщаме внимание, че с изключение на такса за обработка на заявката за виза https://www.gov.uk/government/publications/visa-regulations-revised-table/fees-5-october, претендентите следва да заплатят и такса за опазване на здравето, която да им обезпечи достъп до здравна помощ посредством Националната здравна работа: https://www.gov.uk/healthcare-immigration-application/how-much-pay. От такса опазване на здравето ще бъдат освободени упражняващи избрани специалности.

За български жители са открити следните имиграционни направления:

Квалифицирани служащи Skilled worker route

Квалифицирани служащи – Здравни грижи Skilled work- Health and Care visa

Високо квалифицирани служащи

– Световен гений Highly skilled workers

– Global talent route

Студенти Student routе

Предприемачи в областта на нововъведенията Innovative entrepreneurs

Специални специалности Specialist occupations

Статут на уседналост – краткотраен и непрекъснат

Българските жители, а и всички останали жители на Европейски Съюз, които са придобили краткотраен статут на уседналост във Англия, имат право да отсъстват от Англия в продължение на 2 следващи години, в случай че не желаят да получат непрекъснат статут на уседналост.

За непрекъснат статут на уседналост се изисква в 5 поредни години жителят да не е отсъствал повече от 6 месеца във всяка от тези години от Англия. Затова, в случай че жителят е с краткотраен статут на уседналост и желае да получи непрекъснат статут на уседналост, то се изисква жителят 5 поредни години да не отсъства повече от 6 месеца във всяка една от тези 5 поредни години.

Трябва да се има поради, че всеки случай се преглежда самостоятелно и се позволяват изключения, да вземем за пример при болест, раждане, държавна работа и така нататък, като се позволява този период да се надвиши един път, само че не повече от 12 месеца

Условия за българските студенти

Прекратяването на правото на непрекъснато престояване и правото на свободно придвижване на жителите на Европейски Съюз във Англия от 1 януари 2021 година ще докара до смяна на имиграционния статут за актуалните и бъдещи студенти от Европейски Съюз във Англия.

Студентите от Европейски Съюз, в това число тези, записани през настоящата академична 2020-2021 година, имат право да аплайват по Схемата за уседналост на Европейски Съюз, само че единствено в случай че физически участват във Англия преди 1 януари 2021 година Пристигането и установяването им там преди края на преходния интервал е от значително значение за опазване на правото им на достъп до неотложна помощ в страната, посредством Европейска здравноосигурителна карата (ЕЗОК) или уверение за краткотрайно заменяне на ЕЗОК.

Правото да получат непланирано лекуване - незабавна и неотложна помощ чрез ЕЗОК или заместващ документ е обезпечено на лицата, чийто престой е почнал преди 31 декември 2020 година и продължава след тази дата. Максималната дълготрайност на престоя не е избрана в закон и зависи от фактическите условия във всеки обособен случай.

За студентите престоят може да продължи до привършване на образованието им. Те може да се прибират в страната, където е тяхното всекидневно престояване, с цел да посетят фамилията си или друга страна за отмора.

Тези студенти от Европейски Съюз, които имат намерение да дойдат след 31 декември 2020 година във Англия, с цел да учат - в това число тези, записани в настоящата академична 2020-2021 година, които не са обитавали във Англия, би трябвало наложително да аплайват за студентска виза преди идването си.

Те няма да бъдат обхванати от разпоредбите за съгласуваност на системите за обществена сигурност, съдържащи се в Споразумението за отдръпване, и надлежно няма да получават здравна помощ въз основата на правата, които им дава ЕЗОК. Те ще би трябвало да заплащат имиграционна здравноосигурителна такса при кандидатстването за виза, която ще им даде достъп до Националната здравна работа на Обединеното кралство (NHS). Кандидатите за студентска виза ще е належащо да заплатят имиграционна здравна такса в размер на £470 за година, с изключение на таксата за разглеждане на заявката им за виза.

Важно за студентските такси

Българските студенти, които стартират следването си след лятото на 2021 година, ще би трябвало да заплащат студентски такси в цялостен размер и няма да имат достъп до държавно-гарантирани студентски заеми. Размерът на таксите ще се дефинира от обособените университети и може да има варира по отношение на обособените елементи на Англия – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Допълнителна информация, обвързвана с приключването на преходния интервал на 31.12.2020г. и новите правила за влизане и престой във Англия, българските жители могат да получат интернет страницата на Посолството на България в Лондон: http://bulgarianembassy-london.org/
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР