От 2001 г. насам, Масачузетският технологичен университет всяка година избира

...
От 2001 г. насам, Масачузетският технологичен университет всяка година избира
Коментари Харесай

Модерните технологии, които променят живота ни – I част

От 2001 година насам, Масачузетският софтуерен университет всяка година избира водещи софтуерни достижения, които скоро ще имат осезаемо влияние върху всеки един от нас. Някои научни открития, за които ще научите по-долу, са направени преди десетилетия, преди да намерят реализация в живота.

При съставянето на листата специалистите обръщат внимание не толкоз на съответен теоретичен пробив в избрана област, а на цялостен комплекс от фактори, които ни разрешават да кажем с огромна сигурност, кои технологии в действителност ще подобрят  живота ни. Това включва зрелостта на технологиите и съществуването на подготвени изобретения, основаващи се на нея, както и какви задания вземат решение – какъв брой значими са и какви области в живота може да бъдат на практика потребни. Например, технологията на 3D печатането е патентована през 1989 година, а едвам през 2017 година започва първата партида 3D принтери за метал.

Прочетете и Модерните технологии, които трансформират живота ни – II част

3D щемпел

3D печатът за дълго време остана  занятие на обособени дизайнери и запалянковци. Постепенното рационализиране на технологията обаче понижи разноските и цената на печата, по тази причина тя става все по-популярна и скоро коренно може да промени модерното всеобщо произвеждане.

Гигантските заводи,  произвеждащи огромен брой характерни артикули, ще се заменят от по-малки, тъй като благодарение на 3D щемпел може незабавно и в точното количество да  се отговори на изменящото потребителско търсене. Примерно автомобилни сервизи към този момент няма да съхраняват тонове аварийни елементи в склада си – те просто  ще отпечатват частта, от която има потребност сега.

Технологията 3D щемпел ви разрешава да създавате по-леки, по-силни и по-сложни структури, освен това по-евтини от обичайните способи за работа с материала. Например, учените от Националната лаборатория в Ливърмор употребяват 3D щемпел с цел да да вършат елементи от стомана, два пъти по-силни от създадените по обичайния способ. С изключение на високата за в този момент цена, технологията е изцяло налична за прилагане от междинния консуматор – не е належащо да си инженер, с цел да използваш 3D печатане.

Изкуствен живот

Ембриолози от университета в Кеймбридж за пръв път съумяха да развият миши ембрион единствено от стволови кафези – без сперматозоиди или яйцеклетки. Този пробив прекатурва визията за основаване живот, тъй като всичко, което е належащо за раждането онлайн създание, безусловно може да бъде взето с пипета от различен ембрион.

 

Технологията на потребление на стволови кафези дава на учените безчет благоприятни условия за проучване на проблемите, свързани с заболяванията, които пораждат на стадия на раждане на плода. Също по този начин дава благоприятни условия за проучване на процеса по основаване на нови органи. При развиването на ембриона, може да се следи по какъв начин обособените кафези развиват избрани функционалности по време на растежа. Това дава капацитет за проучване и създаване на технология за  култивиране на изкуствени органи.

Прочетете и Модерните технологии, които трансформират живота ни – II част

Много от учените обаче са загрижени за етичните въпроси, свързани с сходни опити. Как да разграничаваме изкуствено основания ембрион от естествения и какво да бъде отношението към него? Редно ли е да се вършат опити, в случай че на избран стадий плода изпитва болежка?  Трябва деликатно да се решат тези нравствени алтернативи, преди да се популяризира технологията.

Интелигентни градове

Интегрирането на цифровата технология и пространственото обмисляне могат да доведат до нов метод на живот в градовете на бъдещето. Сензори и сензори, изобилстващи в градовете, ще наблюдават равнищата на замърсяване, шума и размера на трафика в действително време. Скоростно ще се насочват автоматизирани стратегии и роботи за премахване на неизправности. Автоматизацията ще облекчи живота в мегаполисите и хората няма да се сблъскват с проблеми, тъй като те навреме ще бъдат засечени и решени.

Вече има планове за подземна система от роботи, които ще доставят колета и артикули из цялата градска инфраструктура, като по този начин освободят пътищата и понижат задръстването.

Такава автоматизирана система ще бъде обезпечена с мрежа от датчици, които наблюдават разнообразни данни за градската среда, в това число активността на жителите и бизнеса. Мрежата ще бъде в положение да разпознава моделите в активността, като открие благоприятни условия за усъвършенстване на градското пространство. Жителите към този момент не би трябвало да се безпокоят за претрупаните пътища по пътя към работа, а осведомителната мрежа ще разрешава да ревизирате натоварването на известни места за отдих, като паркове или музеи, преди да се насочите на там. Независимо от това, солидното събиране на данни за активността на жителите мощно обезпокоява тези, които не са подготвени да споделят персонална информация – тъй като да вземем за пример при положение на хакерска офанзива, тези данни могат да бъдат употребявани за злонамерени дейности.

Интересът на частните компании в тази област остава неразбираем. Много специалисти се оплакват, че има потребност от обособяване сред публичните ползи на жителите и частните ползи на софтуерните колоси. Те виждат проблеми, като продажба на данни на трети страни – да вземем за пример рекламодатели или сътрудници на недвижими парцели, които могат по-ефективно да популяризират услугите си според от местоположението и навиците на обещано лице.

Прочетете и Модерните технологии, които трансформират живота ни – II част

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР