От 1900 г. насам глобалната икономика изпада в рецесия средно

...
От 1900 г. насам глобалната икономика изпада в рецесия средно
Коментари Харесай

Световният икономически растеж се забавя, но рецесията още не е факт

От 1900 година насам световната стопанска система изпада в криза приблизително един път на всяко десетилетие.

През 2020 година светът претърпя най-дълбокия стопански спад от края на Втората международна война вследствие на пандемията от COVID-19.

Само две години по-късно въпросът, който всички си задават, е дали следва нова криза?

Притесненията се усилва, тъй като войната в Украйна провокира по-високи цени на храните и силата, които понижават разполагаемите приходи на семействата. Продължаващите локдауни поради пандемията в Китай пък нарушават веригите за доставки, а централните банки покачват лихвите, с цел да укротят инфлацията.

Страховете за положението на международната стопанска система раздрусват и финансовите пазари. През последния месец борсовите показатели в развитите страни се намалиха с близо една десета. Рисковите активи, като софтуерните акции и криптовалути, понесоха най-тежките удари.

Икономистите непрекъснато намаляват прогнозите си за световен напредък. До каква степен обаче страховете от рецесията към този момент се материализират? Поне към този момент погледът към данните дава съображение за внимателен оптимизъм, написа The Economist.

В доста страни хората са настроени по този начин, като че ли рецесията към този момент е тук. В цялата Организация за икономическо съдействие и развиване, която е "клуб " на най-богатите страни, генериращи над 60% от международния БВП, доверието на потребителите в този момент е по-ниско, в сравнение с напролет на 2020 година, когато се появи коронавирусът.

Показателят за настроенията на американските консуматори, изчислен от университета в Мичиган, този месец падна до най-ниското си равнище за последното десетилетие. Респондентите са по-мрачно настроени по отношение на личното си финансово състояние, като все по-малко от тях считат, че моментът е подобаващ за закупуване на дълготрайни артикули заради високата инфлация.

А в случай че потребителите се въздържат от харчене, стопанската система ще се забави.

Но това, което хората споделят и това, което вършат, наподобяват друго. Глобалните резервации за заведения за хранене в платформата на OpenTable към момента са над равнищата отпреди пандемията. В Америка заетостта на хотелите също демонстрира признаци на усъвършенстване.

Във Англия измерителят на потребителските разноски на британците не демонстрира признаци, че хората се въздържат от обществени действия и покупки.

Потребителите евентуално ще могат да продължат да харчат известно време, макар че инфлацията понижава покупателната дарба. По данни на The Economist, семействата в Организацията за икономическо сътрудничество и раз към момента разполагат с почти 4 трилиона $ спестявания на стойност към 8% от Брутният вътрешен продукт, насъбрани по време на пандемията.

И обратно на това, което нормално се допуска, не всички тези пари са в ръцете на богатите. В Америка банковите сметки на фамилиите с ниски приходи в края на предходната година към момента бяха с 65% по-пълни, в сравнение с през 2019 година, написа изданието.

Бизнесът също наподобява по-устойчив. Много шефове на компании се оплакаха от повишаващите се разноски в последната серия от финансови доклади. Но показателите на бизнес доверието в границите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз остават солидни. Данните от уеб страницата за търсене на работа Indeed демонстрират, че свободните работни места в богатите страни може да са спрели да се усилват, само че към момента са в обилие.

Има и вкус за вложения. Анализаторите на американската банка JPMorgan Chase считат, че световните финансови разноски са нарастнали със 7.6% през първите три месеца на 2022 година, спрямо миналата година, като темповете на напредък са два пъти по-високи от тези в края на 2021 година

Някои страни обаче наподобяват по-слаби от други. Руската стопанска система, да вземем за пример, внезапно се забави, откакто западните страни постановиха наказания в отговор на нашествието на съветската войска в Украйна. А в Китай, където държавната тактика за така наречен "нулев COVID-19 " докара до най-строгите локдауни от началото на 2020 година, се чака съществено стесняване на стопанската система.

Данните демонстрират, че промишленото произвеждане е спаднало с 2.9% през април, спрямо година по-рано, а продажбите на дребно са паднали с над 11%.

Според анализаторите на японската банка Nomura, 41 града, представляващи съвсем 30% от Брутният вътрешен продукт на Китай, към момента са в цялостен или непълен локдаун. Редица от индикатори илюстрират продължаващите вреди за стопанската система. Приходите от боксофиса на филмовите прожекции в Китай, да вземем за пример, бяха с 82% по-ниски през петте дни при започване на май, в сравнение с преди година.

Повечето стопански системи по света наподобяват добре за момента, само че наклонността към момента може да се обърне, в случай че Русия затвори крановете за газа към Европа, Китай затегне още повече противоепидемичните ограничения или централните банки бъдат принудени да покачат лихвените проценти по-бързо от предстоящото.

Когато американският пазар на труда е бил толкоз стегнат в предишното, в средносрочен проект това постоянно е било последвано от криза, означават специалистите на JPMorgan. Но 12-ата световна криза от 1900 година насам наподобява към момента не е почнала, написа The Economist.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР