От 18 години българският футбол се управлява от мъже, които

...
От 18 години българският футбол се управлява от мъже, които
Коментари Харесай

Борисов намира следващия бащица. Какви зависимости има в БФС

От 18 години българският футбол се ръководи от мъже, които през 1994 изведоха България до четвъртото място в света. Но от съвсем две десетилетия става дума за провали. Сега почитатели желаеха оставката на шефовете в БФС и това прерасна в разгром в София. Какво или кой стои зад ескалацията на митинга?

В продължение на няколко седмици напрежението към мача България-Унгария нарастваше, само че не поради самата среща. Тя на процедура беше без значение.

Фокусът беше ориентиран към недоволството на футболните последователи, които споделиха, че ще употребяват мача, с цел да стачкуват с следващо искане за оставка на президента на БФС Борислав Михайлов .

Футболният съюз и Министерство на вътрешните работи по никакъв метод не помогнаха за събаряне на напрежението. Дори в противен случай.

В „ Студио България “ на Свободна Европа разговаряхме с публицистите Борис Митов и Николай Лавчиев за това по какъв начин се стигна до конфликтите в столицата.
Най-важното от изявлението
Николай Лавчиев : " БФС по никакъв метод не оказа помощ за свалянето на напрежението. Дори в противен случай ".

Борис Митов : " Тези вълнения бяха употребявани като още един мотив за ГЕРБ и Движение за права и свободи, които официално поддържат държавното управление на Николай Денков, да нападат своите некоалиционни сътрудници от ПП-ДБ и персонално техния нов кмет на София ".

Борис Митов : " Първо около локалните избори разбрахме, че министърът на електронното ръководство май не гледа в една посока с премиера и прави някакви странни изказвания. Сега разбрахме, че и вътрешният министър не е бил номинация на ПП-ДБ ".

Николай Лавчиев : " Във футбола, с изключение на бизнес ползи, има и директно присъединяване на политически играчи ".

Николай Лавчиев : " Борислав Михайлов не е комфортен към този момент. Няма никакъв интерес да стои на този пост, тъй като се набива в очите на всички ".
Ескалацията преди мача
До ескалацията на напрежението преди мача България-Унгария се стигна поради решението на БФС той да се играе при закрити врата. Това е процедура, която се съгласува сред футболния съюз и Министерство на вътрешните работи.

„ Агитките на стадиона се управляват доста по-лесно. Те са разграничени на браншове, разграничени са от огради. Кордонът на пистата е по-плътен “, сподели Борис Митов. По тази причина Министерство на вътрешните работи в никакъв случай не е препоръчвало този мач да се играе без аудитория.

„ Имахме един мач, за който се знаеше близо месец преди да се състои, че ще се играе в София с аудитория. Тогава стартира и тази организация [за протест] на водещите футболни клубове и техните последователи, което не се е случвало до момента “, сподели Николай Лавчиев .

Но преди мача има поредност от необясними дейности. Първо БФС споделя, че мачът е рисков. От УЕФА предлагат той да се играе в Пловдив. Кметът на Пловдив споделя, че не може и срещата още веднъж е преместена в София, само че без аудитория. От Министерство на вътрешните работи не възразяват и по този начин футболните агитки остават на улицата. Всички по веригата са наясно, че това ще докара до проблеми.

„ От Столична дирекция на вътрешните работи твърдяха, че ще създадат някакви КПП- та, само че то това е като да сложиш врата в полето “, сподели Борис Митов.

Според Николай Лавчив „ БФС по никакъв метод не оказа помощ за свалянето на напрежението. Дори в противен случай. Протестът на почитателите продължава от месеци по разнообразни мачове от футболното състезание “.
Кой дърпа конците
Сблъсъците сред полиция и почитатели по време на мача провокира редица политически реакции. От ПП-ДБ желаеха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, само че от ГЕРБ и Движение за права и свободи го опазиха.

„ Първо около локалните избори разбрахме, че министърът на електронното ръководство май не гледа в една посока с премиера и Сега разбрахме, че и вътрешният министър не е номинация на ПП-ДБ, а е на процедура номинация на ГЕРБ “, сподели Борис Митов. Според него отговорността на министъра си е проличала и от обстоятелството, че по време на митингите „ Аз не настоявам, че министърът е трябвало да е на терен, само че най-малкото можеше да е в кабинета си “, сподели Митов.
Агитки за политическа приложимост
Протестът на почитателите и реакциите по-късно демонстрираха част от икономическите и политическите зависимости във футбола. „ БФС е една частна конструкция, която работи по планове на УЕФА и получава значително пари. През футболния съюз могат да бъдат движени едни бизнес-политически връзки “, сподели Борис Митов.

По думите му „ целият модел, по който се ръководи българският футбол, е посредством намирането на така наречен бащици на обособените клубове “. Той сподели, че „ бащицата нормално е локален, много наедрял предприемач, който получава още по-големи бизнес благоприятни условия, когато вземе един клуб на прехрана, с цел да може в продължение на три премиерски мандата Бойко Борисов да твърди, че оправя българския футбол и че намира кой да устоя основните клубове, които другояче изпадат финансово “.

По думите на Николай Лавчиев „ във футбола, с изключение на бизнес ползи, има и директно присъединяване на политически играчи “. Той даде образци с кмета на Велико Търново Даниел Панов , който е и ръководител на Сдружението на общините в България и с починалия към този момент някогашен народен представител от Движение за права и свободи Камен Костадинов , прочут с близостта си до ръководителя на парламентарната група на Движение за права и свободи и глобен за корупция по световния закон „ Магнитски “ народен представител Делян Пеевски .

Според Борис Митов „ грозната истина за българския футбол е, че се въртим в един циничен кръг, в който всеки идващ притежател на гранд идва принудително в него, с цел да го финансира. Получава от изпълнителната власт като компенсация за това (по времето на Борисов) някакви публични поръчки. Бизнесът му стартира да се развива в някаква посока. Той оставя този клуб по-късно с насъбрани задължения към неговия бизнес или към Национална агенция за приходите, или към и двете. След това идва идващият “.

По думите му този " идващ " след това прави същото. „ А през цялото това време имаме Боби Михайлов, който танцува на Преслава и употребява питиета. И това е лицето на българския футбол “, сподели Митов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР