От 1 октомвриизвинителните бележки за учениците станахаизцяло електронни.От началото на

...
От 1 октомвриизвинителните бележки за учениците станахаизцяло електронни.От началото на
Коментари Харесай

Василия Свилева по Дарик: Учителите трябва да се адаптираме към новите технологии, които улесняват и нас, и децата

От 1 октомвриизвинителните бележки за учениците станахаизцяло електронни.

От началото на годината документите за неявяване по болест се издаваха по двата начина– онлайн и на хартия. От 15 септември досега електронно са издадени над 40 хилядиизвинителни бележки.

Родители задават въпроса дали бележката ще стане безвъзмездна, откакто към този момент не е на хартия. Промяна няма да има - бележките остават платени, тъй като са измежду услугите, които Здравната каса не покрива – както е при здравното за започване на работа. Всеки доктор самичък дефинира цената.

Много родители се оплакаха от цената на бележките. В някои частни лечебни заведения бележката за опрощение на отсъствията стига и до 10 лв.. Причината за разликата в таксите е, че няма механизъм, по който да има таван на цената за здравната записка.

Темата коментирав предаването " Кой приказва " по Дарик радио Василия Свилева, преподавател от Бургас.

“На нас като учители не се постанова на наблюдаваме бележките, а в електронния дневник може да проследим бележката дали е годна и отсъствията се извиняват автоматизирано. Това ни улеснява доста. Със забавянето аз нямах проблем. Бележките се виждатможе би не незабавно, само че в рамките дневно и имаме опция отсъствията, които внасяме, да бъдат извинени ", описа тя.

" Имаше процедура с подправени училищен бележки, когато те бяха в книжен вид, само че аз персонално не съм попадала на такива. Важно е да се означи обаче, че аз съм начален преподавател. Това, което се случваше, беше, първо, снимане на бележката, след това родителят трябваше да я донесе в администрацията, аз я получавам, по-късно се поставя входящ номер. Това изискваше доста повече старания, в сравнение с в този момент ", добави госпожа Свилева.

" Сега родителите имат право да извиняват отсъствия в границите на 10 работни дни в годината. Трябва да бъде комфортно и за родителите и въпреки всичко и децата да не пропущат образователния развой, тъй като наваксването по-късно става мъчно ", изясни тя.

" В нашето учебно заведение сме предимномлади сътрудници или старши учители, които имат опит, само че много бързо се приспособяват към новите технологии. Гледаме да се възползваме от тях, тъй че да можем да мотивираме и учениците. Много е значимо учителят да се приспособява към тази обстановка, която е доста динамична ", означи педагогът.

" Това, което използваме в нашето учебно заведение, са да вземем за пример електронните дъски, по които пишем. Там могат да се зареждат интерактивни запаси за децата, които са доста значими, защото дребните деца го одобряват като игра. Използваме компютри, с цел да развиваме математическите умения с редица платформи, както и доста ресуси, които сме внедрилив самата класна стая ", описа още тя.

" В нашето учебно заведение децата не носят телефони в класната стая. Ако в прогимназията има потребност за образователния развой, сътрудниците употребяват телефоните, с цел да могат децата да правят разнообразни действия, свързани с образователния развой. Имам опит, че ползвайки телефони, процесът е по-плавен и елементарен, в сравнение с да разпечатваме проби, да вземем за пример, а и е забавно за учениците ", твърди госпожа Свилева.

" Много мощно се надявам да не се стигне до затваряне на учебните заведения заради зараза от Ковид, тъй като доста пагубно се отразява онлайн образованието и да нас, и на децата. Колкото и технологиите да са нужни, не би трябвало да се губиживият контакт ", сподели тя.

" Забелязвам, че има доста огромен напор към учителската специалност. Младите се насочваткъм учебното заведение като място със сигурен приход, регламентирано работно време. Факторите са сложни. Всеки самичък преценя за себе си кое е предпочитано - дали заплатата, дали работното време, дали работата с децата. Аз съм оптимист и имам вяра, че всяка смяна е за положително и имам вяра, че колкото повече хора влязат в системата, качеството на преподаване ще се увеличи, тъй че в действителност децата да получават най-хубавото и съответно за днешните времена ", заключи тя.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР