Освен корекция на поведението на мобилните оператори, трябва да има

...
Освен корекция на поведението на мобилните оператори, трябва да има
Коментари Харесай

Няма закон, който да регламентира промоциите

Освен промяна на държанието на мобилните оператори, би трябвало да има и законов текст, който да регламентира промоциите. Промоциите не попадат в нито един закон и нямат легална формулировка. За това сигнализира изпълнителният шеф на "Активни консуматори " Богомил Николов. От асоциацията преди Нова година са изпратили две тъжби до Комисията за отбрана на потребителите и до Комисията за контролиране на известията за нелоялни практики на мобилните оператори.

"Вече мъчно може да видите предложение за контракт, което да не е промоционално. По абсурден метод промоцията се трансформира в процедура, в стандарт. Когато желаете да изберете контракт, вие виждате в действителност единствено цени на промоции, нищо друго, и не може да видите главната цена за избран пакет. Непромоционалната цена остава мистерия. Това е нашата съществена рекламация към операторите ", изясни Николов пред БНР.

По думите му когато договорът изтече или остава малко време до приключването му, прът центровете на операторите се задействат и стартират да изясняват на хората, че цената ще се усили. Обяснението обаче е направено по неразбираем за потребителя метод. Практиката е такава, че потребителят подписва контракт за промоционален артикул, след което като изтече срокът му, той се трансформира в неопределен при много неразбираеми условия. "Те са това чучело, което стартира да се употребява по-късно като мотив за сключване на нов контракт. Масово цените се променят във времето – след тези 2 години, когато сте употребявали промоцията, към този момент не можете да намерите същия проект, тъй като той е сменен с нов, а новият проект наложително ще бъде на по-висока цена. Вероятността да си запазите изискванията е оскъдна ", изясни още шефът на асоциацията.

Той посъветва клиентите, когато вървят в потребителски центрове, изключително по-възрастните, да не са сами, с цел да може да има очевидци на "заблуждаващата консултация " и по-лесно да се потвърди и наложи глоба. Николов акцентира обаче, че в закона глобите за нелоялни търговски практики са доста ниски – до 50 хиляди лева при наново нарушаване. Според него това е несъответстващо по отношение на икономическите ползи на огромните компании, каквито са мобилните оператори.

"Комисията за отбрана на потребителите е наложила към 30 такива наказания за предходната година на мобилни оператори. Очевидно е, че тези наказания изобщо не отразяват изкушението от облагата, която е в пъти по-висока ", означи още шефът на "Активни консуматори ".

Той направи съпоставяне с Германия, където горната граница на санкциите се мери в милиони, а също така при несъблюдение на наредба на възбрана за нелоялна процедура шефът на сдружението може да бъде осъден с отнемане от независимост до 2 години.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР