Освен че е един от най-универсалните зеленчуци и може да

...
Освен че е един от най-универсалните зеленчуци и може да
Коментари Харесай

Защо целината е полезна и как да я приготвяме?

Освен че е един от най-универсалните зеленчуци и може да бъде добавяна на всевъзможни ястия, целината има и доста други позитивни свойства. Тя е извънредно значима за човешкото здраве и за разлика от някои свои събратя, е използваема цялата ѝ част. Ето някои обстоятелства за целината, за какво тя е потребна и по какъв начин да я приготвяте:

- Целината съдържа минерални соли като калий, калций, желязо, фосфор и други, както и витамин С и витамини от В групата. Тя е извънредно скъпа поради органичния натрий, който за разлика от елементарната сол защищава организма от отлагането на калциевите соли, предпазвайки ставите и бъбреците. Същият този натрий подтиква и активността на панкреаса.

- С богатото си наличие на хранителни субстанции целината се подрежда измежду първенците от зеленчуците.

- От антични времена целината се употребява за възстановяване на храносмилането и увеличаване на апетита.

- Листата и корените на целината се употребяват в националната медицина за лекуване на бъбречни и ставни болки, както и като лекарство против полови разстройства.

- Целината е измежду желаните подправки при приготвянето на супи, а няма по какъв начин да си извършите вкусно телешко варено, в случай че не добавите и комат целина. Важно е обаче да знаете, че с цел да извличате оптимално изгодите от нея е добре да я слагате в края на варенето, с цел да резервира скъпите си съставки.

 Защо целината е потребна и по какъв начин да я подготвяме?

- Известният френски сос ремулада не е нищо друго с изключение на ситно настъргана целина, подправена с майонеза и горчица. А няма нищо по-хубаво от потреблението ѝ в сурово положение.

- Главата от целина може да бъде употребена за съвсем всевъзможни салати, супи, предястия и съществени ястия, сходно на елементарен картоф. Имайте поради обаче, че би трябвало доста деликатно да я почистите и обелите, защото постоянно съдържа доста следи от земя.

- Повечето експерти предлагат през най-горещите дни човек да пие най-малко по 2 чаши сок от целина, който се подготвя в съответствие 3:1 по отношение на корени и листа, защото вторите са прекомерно мощни.

- Независимо защо използватe целината, в случай че желаете да се впуснете в по-нестандартни кулинарни предписания, имайте поради, че тя е идеална за тази цел, защото мекият ѝ усет си подхожда добре даже и с по-наситени аромати, като да вземем за пример риба и морски блага.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР