Оставайки загадка в продължение на векове, Зеленият човек се явява

...
Оставайки загадка в продължение на векове, Зеленият човек се явява
Коментари Харесай

Митичният Зелен човек – духът на природата

Оставайки мистерия в продължение на епохи, Зеленият човек се явява персонифициран дух на природата. Прониквайки в разнообразни религии и култури, Зеленият човек минал през безчет преобразувания и културно разнообразие, само че съхранил почти същата си форма. Произходът му е незнаен, само че и до през днешния ден го помнят и му се прекланят.

Както се счита, обликът на Зеления човек е бил основан в предхристиянската ера и е олицетворявал природата и нейния дух- Първото му изображение се появило дълго преди появяването на християнската вяра и основаването на Римската империя.

По-късно изображенията на Зеления човек били публикувани в рамките на империята и по нейните граници, а по-късно – и в други култури, такива като Индия. Но най-често той се асоциирал с културата на келтите, живеещи на територията на днешна Англия и Франция, заради огромното количество изображения, открити в тези райони, и стилизирания метод, по който той е бил изобразен.

Зеленият човек постоянно бил изобразяван във тип на човешко лице, нормално със междинна или преклонна възраст. Лицето му постоянно е заобиколено с листа, лози, цветя, като че ли той в действителност се ражда от света на природата. И въпреки всичко съществуват известни вариации на неговия облик, само че постоянно в обкръжението на зеленина, откъдето идва и името му – Зелен човек.

Археолозите са разкрили артефакти, на които листата излизат от неговата уста, носа или ушите. Някои от неговите изображения са направени напълно от естествени материали.

 Зеления човек в катедралата на Рочестър. Wikimedia Commons Зеления човек в катедралата на Рочестър. Wikimedia Commons

Смята се, че Зеленият човек е бил знак на напредък и възобновление, на безконечния сезонен цикъл. Тази асоциация е обвързвана с дохристиянските концепции за това, че индивидът се е родил от природата, за което свидетелстват разнообразни митове.

В тях се приказва за сътворението на света и за това, че индивидът е директно обвързван с природата. Естествената промяна на сезоните съставлява течението на времето, което състарява индивида. Този съюз с природата бил издигнат на взаимно доверие, за което свидетелстват историята и археологията.

Човекът се усъвършенствал, живеейки в естетика с природата, която му давала всичко, от което се нуждае. Човекът напълно зависел и зависи от природата, по тази причина Зеления човек е мощен знак на хармоничния съюз сред човек и природа.

Зеленият човек също по този начин се асоциира със гибелта у античните. Голямо количество изображения на Зеления човек са открити на гробове, като чертите на лицето били стилизирани като череп, от който прораствали цъфтящи клончета.

 Изкусен релеф на надгробна плоча в Shebbear (Девън, Англия) с череп, от който излизат цъфнали клони. Рublic Domain Изкусен релеф на надгробна плоча в Shebbear (Девън, Англия) с череп, от който излизат цъфнали клони. Рublic Domain

Символично Зеленият човек значи възобновление, доверие и съсипия. Тези три значими момента се отнасят към живота и гибелта на природата и индивида, както и връзките сред тях.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР