Остават за изпълнение множество дейности и доставки за строителството на

...
Остават за изпълнение множество дейности и доставки за строителството на
Коментари Харесай

Енергийният министър: Остават много работа по интерконектора с Гърция

Остават за осъществяване голям брой действия и доставки за строителството на интерконектора Гърция - България. Това отговори министърът на енергетиката Александър Николов в границите на днешния парламентарен надзор на въпрос по отношение на закъснение на построяването на газовата връзка с Гърция.

Представеният от изпълнителя на интерконектора АВАКС освежен график при удължение на периода на контракта, удостоверява привършване на строителството до 31 декември 2021 година, като датата на комерсиална употреба на газопровода да бъде не по-късно от 1 юли 2022 година Но според информация от плановата компания Ай Си Джи Би АД, която осъществя плана, осъществяването все още е в напреднала фаза, само че е налице закъснение и строителството не е завършило в посочения период, разяснява Николов.

Данните към 31 декември 2021 година са заварено трасе от над 179 км, макар че АВАКС рапортува, че дейностите по изкопаването на траншеите и полагането на водопровод са изцяло приключени. Информацията на плановата компания демонстрира, че по трасето има голям брой места, където се прави свързване на обособени изпълнени прави със сумарна дължина почти 5 км. Остават за осъществяване голям брой действия и доставки, като главното закъснение е доставката на съоръжение за кранови възли, доставки на огромна част от оборудването на газоизмервателна станция Комотини, като последните от тях се чакат в края на януари, най-късно в средата на февруари. Има незавършени сериозни действия по линейната част, оптични кабели, рекултивация и хидротестове. От тях са приключени 6 от 17, уточни Николов. Завършени са 44 от 46 пресичания, а тези посредством отворен прийом са 320 от 370.

Съществени работи има да се свършат и по наземните уреди. Към 31 декември 2021 година осъществяването на газоизмервателна станция Стара Загора е 64,4 %, а на газоизмервателна станция Комотини - 23,9 на 100. Изпълнението при крановите възли е 18 %, до момента в който диспечерският център е подготвен на 32,9 на 100.

Дейността по свързване към прилежащи оператори - ТАП, ДЕСПА, " Булгартраснгаз ", не е почнала, сподели още енергийният министър.

По информация на плановата компания на 10 декември 2021 година от АВАКС е предявена рекламация за удължение на периода за осъществяване на строителството, която е прегледана на съвещание на Ай Си Джи Би. На съвещание е решено да се употребяват всички договорни принадлежности, с цел да се форсира работата на АВАКС. Всякакви договорно предявени искания ще се преглеждат, единствено при изискване че изпълнителят се ангажира абсолютно за привършване на работата по контракта и предаване на обекта най-късно през май 2022 година за да бъде реализирана датата на комерсиална употреба - юли 2022 година По предварителна правна оценка претенцията за удължение на периода е договорно голословна или просрочена. Очаква се да се одобри решение за налагане на договорната наказателна клауза за закъснение, считано от 1 януари 2022 година, уточни министър Николов, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР