Останки от древни скелети бяха намерени в Пловдив по време

...
Останки от древни скелети бяха намерени в Пловдив по време
Коментари Харесай

Древни скелети изненадаха работници в Пловдив

Останки от антични скелети бяха открити в Пловдив по време на изкопни действия за полагане на тръби за парно на улица Любовен Каравелов (близо до Медицинския университет). При ремонтната активност археолозите са се натъкнали на три скелета и каменни блокове. Предстои находките да бъдат подложени на антропологичен разбор, с цел да се открият повече детайлности за тях.

Вероятно става дума за некропол, тъй като гробовете доста рядко са единични, разясни Росица Митковска – археолог на обекта пред МарицаБг.

Митковска показа, че в проучванията на костните остатъци ще включат и ескперти от Медицинския университет. Така ще може да се откри освен през кой интервал са живели хората, на които принадлежат скелетите, само че и от какви болести са страдали.

Откритите гробове се разполагат на дълбочина метър и половина по отношение на актуалното равнище, като ямите са с ширина от близо един метър. Според Росица Митковска находките принадлежат към западния некропол на Античен Пловдив.

По откритите златни монети в тази зона археолозите заключват, че на тепето се е разполагало и по-старо светилище. Митовска добави също тъй че в хода на изкопните работи е открита яма с материали от желязната ера. Това, от своя страна, е знак, че регионът е бил обитаем и по времето на траките.

Сред забавните находки при изкопите са и каменни блокове. Те също ще бъдат изследвани, за се разберете на какво се дължи бялото им утайване.

Това обаче не е единственото археологическо изобретение в Пловдив за последните седмици. Само преди десетина дни в квартал Каменица 1 учените попаднаха и на некропол, изработен сред дванадесети и тринадесети век. Почти всички тела в него са били със сгънати лакти и сложени ръце на корема – поза, присъща за християнските погребения.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР