Основният въпрос, който е повдигнал новият външен министър при разговора

...
Основният въпрос, който е повдигнал новият външен министър при разговора
Коментари Харесай

Външно казва на ЕК за черния списък с българи на Скопие

Основният въпрос, който е повдигнал новият външен министър при диалога си с посланика на Република Северна Македония Агнеза Поповска - е кой и по какъв аршин може да бъде вписан в така наречен " черни описи " за недопускане на територията на югозападната ни съседка. Това съобщи служебният министър на външните работи Иван Кондов на брифинг в министерството.

Поводът за привикването на македонския посланик бе недопускането на българския евродепутат Андрей Ковачев и ръководителя на фондация " Българска памет " Милен Врабевски в РСМ на 6 май.

" Това бяха въпросите ми през вчерашния ден към дипломат Поповска, попитах съществуват ли тези описи и какви са критериите за включване в тези описи. Тя няма отговор все още, чакаме формален отговор ", съобщи той.

Ковачев и Врабевски не са били позволени дружно с още трима индивида, чиито имена не бяха оповестени.

Напълно несъстоятелно е обяснението на Скопие, че евродепутатът Андрей Ковачев е бил надали не " косвена жертва ", тъй като се е движил дружно с други лица, на които е неразрешен достъпът до македонска територия, безапелационен бе министърът.

Честването на паметта на падналите български бойци във военното гробище в Ново село е обичайно, в никакъв случай не е имало проблеми, а самият Андрей Ковачев е взимал присъединяване в годишното мероприятие неведнъж. Освен това: " В уведомленията, връчени на българските жители от граничните органи на РСМ, категорично е посочено, че в граничната система попадат в забранителен лист.

Министерство на външните работи е в развой на информиране на всички наши европейски партньори за този невиждан акт, който не съответствува с заявеното от Скопие желание да работи за възстановяване на добросъседските връзки.

Също обясненията на дипломат Поповска и на Скопие се разминавали с формалните документи на граничните управляващи, посочи Кондов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР