Основните църкви във Витлеем се споразумяха да отменят всички коледни

...
Основните църкви във Витлеем се споразумяха да отменят всички коледни
Коментари Харесай

Витлеемските църкви отменят коледните тържества в знак на протест срещу войната в Газа

Основните църкви във Витлеем се споразумяха да анулират всички коледни тържества тази година в символ на митинг против войната в Газа. В палестинския град, прочут като родното място на Исус Христос, ще се организират единствено религиозни церемонии, предаде Voice of America.

Витлеем ще бъде тъмно място тази година. Палестинският град, уважаван от християните като родното място на Исус Христос, няма да има никакви тържества - нито светлини, нито фойерверки, нито коледна елха. Трите съществени църкви тук - гръцката православна, арменската и католическата, са се договорили да организират единствено религиозни церемонии.

" Тази година ще бъде изцяло друга. Няма да има никакви светлини, няма да имаме коледна елха. Ще скърбим за тези, които са избити в Газа. Тук царува дълбока атмосфера на тъга и всички църкви взеха решение да организират единствено религиозни служби за Коледа " , изяснява отец Исса Муслех, представител на гръцкия православен патриарх.

Израел разгласи война, откакто на 7 октомври бойци на " Хамас " направиха изненадваща офанзива в Израел. Бяха убити към 12 души, а други 240 бяха хванати и отведени в Газа като заложници. " Хамас " - оповестена от Съединени американски щати за терористична формация - ръководи линията Газа.

Витлеем е хазаин на едно от най-важните коледни тържества в света. Всяка година градът е осветлен с хиляди лампички и декориран с една от най-големите коледни елхи в Светите земи.

След експлоадирането на войната сред Израел и " Хамас " на 7 октомври църквите във Витлеем одобряват единствено локални вярващи. Туристите и поклонниците са избягали, което се отразява на стопанската система на града, който разчита на посетителите си. Продавачи като Хадар Хюсеин са съгласни с мрачния миг, само че споделят, че е малко прекомерно да няма даже коледна елха.

" Аз съм мохамеданин, само че не мисля, че това е вярното решение да не се слага елха тази година. Това е традиция, от епохи го вършим. Това е знак, който ни сплотява. Съгласен съм, че не би трябвало да се осветява, само че дървото би трябвало да е там " , съобщи Хадар Хюсеин.

Хората  във Витлеем, споделят, че това ще бъде доста тъжна Коледа за тях. Не единствено тъй като няма да има никакви празненства, само че и тъй като им е доста тъжно от това, което се случва в Газа. Въпреки че множеството хора са християни, те споделят, че са палестинци и че са в действителност тъжни от това, което се случва с убийствата, бомбардировките и войната против в Газа.

" Ние се усещаме тъжни, само че всичко, което можем да създадем тук, е да се молим, тъй като най-важното нещо тук е раждането на Исус и молитвите. Така че празниците са нещо в допълнение. Ако ги отменят, добре, ние сме тъжни, децата ни са тъжни, тъй като им харесва, само че най-важното си остава тук ", счита туристическият гид Вилма Юха.

Църквата " Рождество Христово " няма да бъде затворена за Коледа. Свещениците споделят, че това ще бъде една доста тъжна Коледа, само че службите ще се проведат както нормално във всички църкви. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР