Основните изводи от започналата преди пет месеца контраофанзива на украинските

...
Основните изводи от започналата преди пет месеца контраофанзива на украинските
Коментари Харесай

Войната в Украйна достигна точката, от която няма връщане

Основните заключения от почналата преди пет месеца контраатака на украинските въоръжени сили са, че съветската войска може да бъде изтласкана от позициите ѝ, даже когато е в глуха защита, както и че Украйна се нуждае от високотехнологични оръжия, с цел да победи, споделя Михайло Подоляк, консултант в администрацията на украинския президент Володимир Зеленски. В изявление за Дъждовни води Подоляк споделя още, че войната е минала точката, от която няма връщане - и че мирни договаряния с Русия не са вероятни.

Дъждовни води: Приключи ли контраофанзивата на украинските въоръжени сили?

Подоляк: Не. Настъпателните интервенции в редица посоки не са приключени. Те не могат да бъдат приключени - това не е някакво събитие от фестивален вид, това е война. Русия организира настъпателни интервенции в Донецкото направление - Авдеевка, Бахмут и по този начин нататък. Ние продължаваме да настъпваме в цялостен размер в Запорожкото направление, в южното направление, към Бахмут и така нататък

Защо дойдохме да се бием за Украйна. Чужди бойци описват.

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Дъждовни води: Контраофанзивата продължава към този момент пет месеца. Как бихте определили резултатите дотук? 

Подоляк: Успяхме да разберем какви са преимуществата на съветската отбранителна линия. Ясно е къде те са сложили акцента си и какво ни липсва на нас. Тоест, към този момент знаем къде са нашите дефицити, с какво не успяхме да се оправим както директно преди контраофанзивата, по този начин и в хода на интервенцията. Русия продължава да има предимство във въздуха по продължение на фронтовата линия. А това въздейства доста на скоростта на настъплението. Друг фактор, който ни забави първоначално, беше дефицитът на съоръжение за разминиране.

Въпреки това в хода на петмесечната настъпателна интервенция преди всичко беше открито, че Русия може да бъде изтласкана - дори и при такава мощна защита. Да, мащабът на изтласкването не е подобен, какъвто беше плануван в началото, само че все пак постигаме прогрес в редица области.

Второ, доста ефикасни са ракетите с отдалечен обхват, които ни разрешават да понижим опциите на Русия да води маневрена война - да трансферира спомагателни запаси и запаси. С повече такива оръжия бихме могли доста да понижим бойната успеваемост на съветските окупационни елементи. Ясно е също по този начин, че дроновете са извънредно потребни, от което следва, че ние би трябвало да влагаме повече в безпилотни летателни апарати - оперативни и тактически дронове, които да са дейни по продължение на фронтовата линия. Имам поради не стратегически дронове, които летят на дълго разстояние, а такива с дължина на полета от 10 до 25 километра, които могат да нанасят удари по съответни цели.

Дъждовни води: А по какъв начин стои въпросът с боеприпасите на украинската войска? Неотдавна от Киев оповестиха, че броят на ракетите от Русия е нараснал драстично. Какви са наличностите на Украйна?

Подоляк: Честно казано, не знам какво е доста или малко. Защото в случай че създадем съпоставяне с предходната година и с началото на зимния сезон през 2022, тогава съветските ресурси от ракети бяха доста по-големи, в сравнение с са в този момент. Вярно е, че те имат лично произвеждане ракети, което им разрешава да попълнят запасите си - да вземем за пример с ракети " Калибър " или " Искандер ". Но бих споделил, че във връзка с калибрите 152 и 155 по-скоро имаме паритет с Русия. Освен това при руснаците има известно привършване на снарядите. И по тази причина те разчитат от ден на ден на доставки от Северна Корея. Именно с помощта на севернокорейските си приятели те съумяват да поддържат размера на дневния разход на тежкокалибрени снаряди. При танковете също можем да приказваме за паритет. Изобщо - на този стадий от войната ясно се усеща, че сме с изравнени благоприятни условия в това отношение.

Що се отнася до ракетите, бих желал да подчертая, че се нуждаем от доста повече ракети с дребен и междинен обхват на деяние - 150, 200, 300 и 350 километра, тъй като навръх такова разстояние се намират главните складови бази и центрове за ръководство на руснаците.

Михайло ПодолякСнимка: DW

Дъждовни води: А по какъв начин в администрацията на президента отекна предизвестието на шефа на армията военачалник Залужний за позиционната война?

Подоляк: Според мен неговите думи би трябвало да се схващат по този начин: Ако не желаеме Източна Европа да затъне в продължителна война, която би била пагубна най-много за Украйна, само че също по този начин и за Русия, би трябвало да променим метода си при снабдяването на украинската войска.

За да получим преимущество в тази война, би трябвало да увеличим високотехнологичния съставен елемент.

Дъждовни води: За какво развиване през 2024 година се приготвя Киев?

Подоляк: Войната доближи точката, от която няма връщане обратно. Русия прелестно схваща, че в случай че бъде победена, този хайлайф ще престане да съществува, Русия ще престане да съществува - имам поради не географски, а политически. Те ще имат същите процеси, които имаха през 1991 година, единствено че с доста по-големи вътрешни искания. Защото им предложиха един модел, а получиха различен. Платиха висока цена за него, и то без резултат.

При нас е същото: ако не осигурим провалянето на Русия, войната ще бъде замразена, а украинската страна ще бъде подложена на непрекъснат външен напън от страна на Русия.

Дъждовни води: Някои настояват, че Западът към този момент желал договаряния. Вие персонално усещате ли подобен напън? Кремъл предложил ли е договаряния и в случай че да - при какви условия може да стартира този развой?

Подоляк: На първо място, няма никакъв напън. Второ, договаряния са невъзможни, тъй като Русия желае Украйна да капитулира. Русия желае договарянията да стартират неотложно, само че тя да си остане в окупираните територии, да ги присвои, а спорът да бъде замразен, като Русия да не носи отговорност нито за военни закононарушения, нито за разрушаването на икономическата инфраструктура на Украйна и така нататък

Натискът върху други държави е единственият метод Русия да резервира контрола върху вътрешнополитическото пространство. И в случай че претърпи някаква загуба, това вътрешно пространство ще се трансформира в революционно пространство.

***

Вижте и това видео от архива ни:

Предимствата и минусите на старите руски танкове

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР