Основни замърсители на въздуха на планетата за кратко са спаднали

...
Основни замърсители на въздуха на планетата за кратко са спаднали
Коментари Харесай

Добра новина! Качеството на въздуха на планетата се подобрява

Основни замърсители на въздуха на планетата за малко са спаднали до невиждано ниски равнища. Причина за това са рестриктивните мерки за предотвратяване от ковид предходната година, като фините прахови частици са намалели с една трета в елементи от Азия, оповестиха международните осведомителни организации, предава Българска телеграфна агенция.

Според отчет на Световната метеорологична организация (СМО) замърсяването с фини прахови частици е намаляло с до 40 % в Африка, Южна Америка и Южна Азия, и по-малко в елементи на Европа и Северна Америка.

Ограниченията за излизане и пътешестване поради Ковид-19 са довели до " трагични къси спадове в излъчванията " на основните замърсители, изключително в градските зони, откри първият " Бюлетин за качеството на въздуха и климата " на СМО. Сравнението е направено със стойности от интервала 2015 - 2019 година

" Мръсният въздух е най-голямата опасност за човешкото здраве в околната среда и най-сериозният рисков фактор за преждевременна гибел. Подобряването на индикаторите предходната година е било прекомерно кратковременно, с цел да се отрази на здравето ", сподели Оксана Тарасова, която управлява дирекцията за атмосферни проучвания в СМО.

Други феномени като солидните пожари в Австралия, димът от горящата биомаса в Сибир и Съединени американски щати, и резултатът от праха, носещ се от Сахара през Атлантическия океан до Северна Америка, са повлияли негативно на качеството на въздуха.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР