-->Основната задача на учениците в в пловдивската професионална гимназия по

...
-->Основната задача на учениците в в пловдивската професионална гимназия по
Коментари Харесай

Когато хип-хопът срещна Фауст с Мики Маус

-->
Основната задача на учениците в в пловдивската професионална гимназия по кожарство и текстил е да научат поминък и да си " вземат хляба в ръцете ". Но се оказва, че в доста от децата дремят неподозирани гении. И е нужно единствено малко " бутане ", с цел да изригнат в непредвидена посока.

През последния месец учебното заведение в пловдивската Арман махала е като жужащ кошер. Случва се нещо извънредно. Дворът, класните стаи, пък и махалата в близост, са се трансформирали в снимачна площадка. Правят се кастинги, рапира се, учат се текстове. След часовете възпитаници и учители не бързат да се разотиват, а се събират, с цел да разискват детайлности към новата и доста вълнуваща активност - основаването и записването на същински музикален клип, отдаден на обичаната гимназия - ПГКИТ " Д-р Иван Богоров "!

Премиерата му бе на патронния празник, празнуван на 11 май. 

Вчера празникът в ПГКИТ бе още по-специален от нормално. В уречения час погледите на цялото учебно заведение бяха вперени в мониторите в коридорите на учебното заведение. Мощен възклик разцепи тишината, когато на тях се появиха Начо /9 клас/ и Асен /8 клас/ и зарапираха:

" Чудите се по какъв начин да продължите,

дните си да улесните, 

изборът е ваш, изборът е наш

направете си го баш-баш!

Фауст не е Мики Маус, 

без ПГКИТ душата ми е безпорядък, ха-ха,

прелестен е светът в нашата професионална гимназия! "  

Хип-хоп парчето, което незабавно бе споделено стотици пъти, към този момент се завъртя в Ютюб, Facebook и Инстаграм, а ден по-рано бе показано пред учителите. Дори и тези, които ненавиждат хип-хоп, са във екстаз от него. И по какъв начин да бъде противоположното, като звездите са не кои да е, а самите възпитаници и учители!

Идеята за основаване на видеото, което да подтиква децата да продължат образованието си, а не да се отхвърлят от учебното заведение и да се женят рано /както всеобщо се случва измежду ромите, каквито са 85% от възпитаниците на ПГКИТ/, е на шефа Михаил Казанджиев. Рефренът " Фауст не е Мики Маус, без ПГКИТ душата и животът ми са безпорядък " му хрумнал в часа му по философия, до момента в който разказвал на учениците за безсмъртното гьотево произведение и цитирал крилатата му фраза: " О, момент, поспри, така прелестен си ти! ". Тогава му хрумнало, че това е апел към бъдещите осмокласници да помислят какво могат да сторя​т  днес за своето бъдеще.

Хип-хоп строфите са на учителките по български език Анета Булгурова, Гергана Коцева и Светла Бакалска. Музиката е на известния джазмен и диджей Мартин Денев, който я сътворил, съзерцавайки вълшебните залези над океана, по време на турнето си в Тайланд и на Малдивите. Специално присъединяване има 9-годишният китарист Кристиан Денев, за който това е първи студиен запис. А виртуозните китарни рифове са на Goro K.

Така се родило хип-хоп парчето, в което се споделя за две приятелки - едната " е екзотична и красива, само че напълно не мисли в вероятност ". Омъжила се едвам на 15 за принца на бял кон. Той обаче я качил на каруца. " И вместо роза, парцал ми подари ".

" Трудно е сама с детенце на ръка ", пеят Асен и Начо, до момента в който Поля от 11 клас, която учи обущарския поминък, друса бебе на фона на близката Арман махала.

Другата другарка пък демонстрира напълно друг житейски път. Тя " е съумяла, не е изглупяла " и  " с тапия в ръка живота извървя ". И до момента в който Асен и Начо подреждат римите, камерата демонстрира единадесетокласничката Мария, облечена в грациозен костюм, която работи на компютър в влиятелен офис. Всъщност Мария от дълго време е лице на професионалната гимназия, тя взе участие в ревюта и надпревари в Ямбол, Гоце Делчев и други градове. Затова влиза в ролята на преуспялата другарка, която е избрала да се образова. Тя дава и съвет на момичето, омъжило се и станало майка прекомерно рано:

" Защо по този начин си се свила?

И за какво по този начин си се скрила?!

Не виждаш ли, че си се стопила?! 

Слушай! Съвет ще ти дам - отивай и пробивай със поминък!!! "

Главните герои - Асен и Начо, са в осми и девети клас. Асен учи " Коженогалантерийно произвеждане ", а като хипхопър впечатлил учителите по време на представлението за Нова година. Скритият му гений, който лъсва по време на снимането на клипа за Фауст обаче е бийтбоксът. " Ако го развие, има огромно бъдеще ", споделят познавачите. 

Начо учи фризьорство, само че е най-известният хипхопър в учебно заведение. В кое от двете занимания ще изгрее звездата му - следва да забележим. 

Цветен нюанс придава Фернандо, който влиза в облика на " принца на бял кон ". Момчето е в девети клас, само че доста харесва какичките, споделят за него съучениците му. Затова и незабавно бил определен за ролята на принца-съблазнител. В учебния двор Фернандо първо се появява с кабриолет, само че след това го сменя с каруца и кон, както е по сюжета на песента. Този атрибут е възложен на ПГКИТ особено за снимането на видеото от някогашен ученик. Кобилата се споделя Силвия и се е държала доста добре по време на фотосите, споделят участници. 

Освен историята на двете приятелки, клипът демонстрира и живота в учебно заведение - баскетбол в часа по физическо, класните стаи, работилниците, където децата учат кожарство, текстил, фризьорство...

Ударно начало слага учителката по физическо Антония Тонева, която фиксира вниманието с надуване на свирката. В кадър се появяват учителките по математика Николина Марева и Розалина Недялкова, преподавателките по специфични предмети Валентина Георгиева и Антонина Михайлова. 

" Наистина прелестен, превъзходен е светът  в обичаната ни шарена гимназия ", обобщават рапърите. И насочат посланието:

" Вместо апетит, пробивай със поминък!

С ПГКИТ тапия всеки е утолен.

Повярвай ми през днешния ден и на следващия ден сме квит! ". 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР