Основната цел на държавата и местната власт е да подобряваме

...
Основната цел на държавата и местната власт е да подобряваме
Коментари Харесай

Без бели петна по картата на България

Основната цел на страната и локалната власт е да подобряваме живота на хората и те да се усещат добре освен в столицата и огромните градове, само че и във всяко кътче на страната. Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова при присъединяване си във встъпителната конференция за общински мандат 2019-2023 година на Националното съдружие на общините в Република България, което означи 23 години от основаването си.

Наред с провеждането на уравновесена районна политика, съществена задача пред Министерство на регионалното развитие е построяването на добра пътна инфраструктура, която да дава отговор на актуалните условия, оповестяват от пресцентъра на министерството. В тази връзка министър Аврамова показва като образец развиването на София, което е немислимо без Северната скоростна дъга, както и на Северна и Северозападна България - без автомагистрала "Хемус " и модернизацията на пътя Видин - Ботевград. " Тези планове са измежду нашите съществени цели. Реализирайки ги, ще подобрим свързаността сред обособените обитаеми места, което ще е причина за понижаване на районните разлики ", споделя Аврамова.

Друг значим инструмент за възстановяване на виталната среда в страната са вложенията по Оперативна стратегия "Региони в напредък 2014-2020 година ". В момента с запас от 1.6 милиарда лева се обновяват 39 огромни и междинни български града. Без това финансиране, общините трябваше да осъществят тези планове със лични сили и средства. С близо 370 млн. лева по Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 бяха основани три Фонда за градско развиване, които дружно с привлечените средства ръководят към 600 млн. лева и сега общините могат да получат нисколихвени заеми и банкови гаранции от Фонда на фондовете за възстановяване на градската среда, както и за планове в областта на туризма и културното завещание. Заедно с бизнеса те могат да вземат участие и в основаване на нови стопански зони, които ще генерират работни места и напредък.

Министър Аврамов означи, че в новата стратегия за развиване на районите, която ще разполага с подобен запас от към 3 милиарда лева, методът ще бъде заменен. Проектите ще бъдат фокусирани не върху обособени общини, а върху потребностите и спецификите на всяка област и оползотворяването на нейните запаси. Така най-накрая ще се избегнат така наречен бели петна и финансирането ще може да доближава и до най-малките обитаеми места. Ще се поддържа развиването на регионите на база спецификите и капацитетите за развиване на съответните територии без значение на административно-териториалните граници. Важно е всеки район да се сплоти към няколко основни целта. Ще бъдат подкрепени такива планове, които се генерират на правилото отдолу-нагоре - регистрират потребностите на хората по места и с осъществяването си биха решили проблеми на по-голяма част от района. В тази посока са и квалифицираните промени в Закона за районното развиване, където се планува въвеждането на нов метод в политиката за ръководство на районите, целяща понижаване несъответствието сред районите и увеличение функционалностите и пълномощията на Регионалните препоръки за развиване.

Министър Аврамова акцентира нуждата от изработването на специфичен Закон за водоснабдяването и канализацията. Целта е сливане в общ нормативен акт на уредбата по отношение на благосъстоятелност, стопанисване, употреба и поддръжка на ВиК системите и оборудванията, даване и контролиране на ВиК услуги, обмисляне и финансиране на вложения във ВиК инфраструктура.

Правителството е взело решения за избрани суми, които Министерство на регионалното развитие може да поеме като ангажимент за осъществяване на контракти. Реалните средства, които Министерският съвет отпусна, са 483 млн. лева за създаване на сектора на Автомагистрала "Хемус " от Велико Търново до Буховци с дължина близо 89 километра. Това е последният сектор от Автомагистрала "Хемус ", който не е гарантиран със средства и не е включен в миналогодишния транш, който е обезпечен по специфична сметка на Министерство на регионалното развитие за сектора от Боаза до Велико Търново. Средствата съставляват действително първият транш за строителство на правата, като в идващите години - сред 2020 и 2022 година държавното управление би трябвало да добави сумата с нови постановления до постигане на сумата от 1.380 милиарда лв.. Това са средства от държавния бюджет.

Близо 280 млн. лева се отпускат от държавния бюджет на министерството, респективно на АПИ, за създаване и разплащане на обекти от републиканската пътна мрежа - единият от секторите на Автомагистрала "Европа ", тунел "Витиня " и други.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР