Основна цел на стратегията по киберсигурност във финансовите и кредитните

...
Основна цел на стратегията по киберсигурност във финансовите и кредитните
Коментари Харесай

Експерт от Fibank: Трябва да инвестираме в кибер обучение и на служителите, и на клиентите

Основна цел на тактиката по киберсигурност във финансовите и кредитните институции би трябвало да е установяването на съответна кибер защита и съответни защитни механизми на 3 равнища: технологии, процеси, хора. Това съобщи Стефан Генчев, Ръководител профилирано звено „ Информационна сигурност “ на Fibank (Първа капиталова банка).

Той изнесе презентация на тематика „ Преосмисляне на тактиката по киберсигурност за финансови институции “ на конференцията „ Предизвикателствата пред киберсигурността на осведомителните системи на финансовите институции и мобилните им артикули “, проведена от вестник БАНКЕРЪ.

Генчев изясни в детайли трите равнища на отбрана.

" На равнище развой, това значи актуализацията на политиките, насоките и разпоредбите, съставляващи единната рамка по осведомителна сигурност и ръководство на кибер риска в съответната финансовата институция и хармонизирането им с интернационалните рамки и стандарти. На равнище технологии, това значи прецизно придържане към правилото “защита в дълбочина ” (или многопластова защита) и усъвършенствана сдържаност. На равнище хора, това значи вложение в многопластово кибер образование, вярно държание в цифровия свят, разяснителни акции по повод закани и уязвимости и така нататък Ключов фактор пред финансовите институции се явява образованието както на вътрешните чиновници, по този начин и на клиентите – ползватели на финансови услуги “, сподели още експертът по киберсигурност.

Генчев подчерта, че защото технологиите към този момент са неизменима част от всекидневието на актуалния човек, провокациите и проблемите пред киберсигурността са големи.

" Днес над 50% от международното население е в интернет и киберпространството стана най-голямото вместилище на информация. Динамичното развиване на упованията в актуалното обществото и търсенето на съвременни цифрови форми на услуги от финансови институции докара до нужда от преразглеждане и актуализиране на отношението им към киберсигурността “, сподели специалистът.

Една от най-честите компликации и бариери при внедряването или потреблението на нови цифрови технологии е тяхната възможна накърнимост към множеството типове хакерски офанзиви. Сериозността на казуса е акцент към този момент и на държавно равнище, което докара до приемането на Национална тактика за киберсигурност – “Кибер устойчива България 2020 ”.

Банкерите акцентират, че тактиките, употребявани от киберпрестъпниците, стават все по-иновативни, все по-сложни и мъчно разпознаваеми. Социалното инженерство продължава да е в основата на голям брой киберпрестъпления, като фишингът е най-често срещаното средство за осъществяването му. Престъпниците употребяват общественото инженерство, с цел да реализиран редица цели: да получат персонални данни, да оперират с непознати банкови сметки, да откраднат идентичност, да провокират банкрут и за други противозаконни действия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР