Основателят на производител на електрически камиони Nikola Motor е изправен

...
Основателят на производител на електрически камиони Nikola Motor е изправен
Коментари Харесай

Съдят основателя на камионите Nikola за измама

Основателят на производител на електрически камиони Nikola Motor е изправен пред съда по обвинявания в машинация, свързани с изказвания, които е направил по отношение на технологията и продуктите на компанията. Процесът разказва замайващ напредък и проваляне на Nikola Motor под управлението на Милтън.

Американската прокуратура в Манхатън твърди, че Тревър Милтън, който основа Nikola през 2014 година, е излъгал за „ съвсем всички аспекти на бизнеса “ по време на работата си като ръководител и основен изпълнителен шеф на компанията.

Милтън се изправя пред съда по обвинявания в машинация, свързани с изказвания, които е направил по отношение на технологията и продуктите на компанията, изказвания, които федералните прокурори настояват, че са пресилени и подвеждащи.

Тези неистини са имали за цел да усилят продажбите на акциите на стартъпа, настояват прокурорите в обвинителните актове, оповестени през 2021 година и по-рано тази година. Милтън обаче отхвърля обвиняванията.

„ Той излъга, с цел да подмами почтени вложители да купят акциите на компанията му “, споделя асистент прокурорът от Съединени американски щати Николас Рус във встъпителни изказвания в Окръжния съд на щата Ню Йорк. „ На гърба на тези почтени вложители, погълнати от лъжите му, той стана милиардер безусловно за една нощ. “
`Съдят

Цената на акциите на компанията скочи за малко до над 90 $ за акция през юни 2020 година, дни откакто стана обществена посредством обединение с компания за придобиване със специфична цел (SPAC). Покачването на акциите направи Nikola Motor - компания, която към момента нямаше доходи по това време - по-ценна от Ford Motor..

Но акциите ѝ паднаха внезапно, откакто Милтън беше заставен да напусне компанията през септември същата година, след обвинявания в машинация, направени от Hindenburg Research. Както Комисията по скъпите бумаги и тържищата, по този начин и Министерството на правораздаването на Съединени американски щати започнаха следствия след напускането на Милтън; той беше упрекнат по три точки за машинация от огромно жури през юли 2021 година Прокурорите прибавиха четвърта точка през юни, тази година.

След пускане на делото акциите на Nikola поднаха до $5.03 за брой. Милтън е изправен пред две обвинявания за измами с скъпи бумаги и две обвинявания за словестни измами, всички свързани с изказвания, които е направил за бизнеса на компанията, до момента в който е бил ръководител и основен изпълнителен шеф. Ако бъде приет за отговорен, той може да получи до 25 години във федерален затвор.

Адвокатът на Милтън, Марк Мукаси, сподели, че Милтън се е стремял да придаде визия за бъдещето на превоза с камиони, а не да подвежда вложителите. Мукаси уточни, че отбраната възнамерява да оспори обвиняването, че други ръководители на Nikola, в това число основният юрист на компанията, са подписали изказванията на Милтън.

Самата компания Nikola Motor не е упрекната по случая. Съдът повдигна цивилен обвинявания против компанията предходната година, само че този случай беше организиран през декември, откакто Nikola Motor се съгласи да заплати санкция от 125 милиона $. Милтън към момента има акции в Nikola Motor, само че компанията е прекъснала връзките си със своя създател.
`Съдят

Ето в какво е упрекнат Милтън:
Прокурорите настояват, че Милтън е направил „ подправени и подвеждащи изказвания по отношение на продуктите и софтуерното развиване на Nikola “ като част от „ скица “, целяща да склони вложителите на дребно да купуват акции на Nikola. Прокурорите настояват:

Милтън споделя, че първият първообраз на камион на компанията, наименуван Nikola One, е „ изцяло функционален “ – само че не е по този начин.

Видео, показващо по какъв начин прототипът на камиона явно се движи със лична двигателна сила, е основано посредством стартиране на камиона - който не може да се движи самичък - по надолнище.

Отделно Милтън твърди, че компанията е проектирала и построила електрически пикап, наименуван Badger, напълно сама след години работа. Но прокурорите настояват, че Badger е бил единствено „ концептуални скици и изображения “ по време на първичните изказвания на Милтън.

Докато компанията в последна сметка сподели първообраз на Badger, демонстрационният автомобил в действителност беше издигнат от трети страни и основан на транспортно средство от огромен авто производител.

Милтън също споделя на вложителите, че Nikola създава водороден газ - нужен за зареждане на своите камиони, задвижвани с горивни кафези - на доста ниска цена; че Nikola Motor е създала лични акумулатори за електрически транспортни средства; и че е има обвързващи поръчки, представляващи „ милиарди доходи “ за неъните електрически камиони. Всички тези изказвания са погрешни, съгласно прокурорите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР