Още при финализирането на покупката главните изпълнителни директори на ДСК

...
Още при финализирането на покупката главните изпълнителни директори на ДСК
Коментари Харесай

Експресбанк официално се вля в Банка ДСК

Още при завършването на покупката основните изпълнителни шефове на ДСК Виолина Маринова и OTP Bank Шандор Чани, обявиха проекти сливането да завърши доникъде на 2020 година

© Надежда Чипева Дългият развой по консолидираното на ДСК и закупената от нея при започване на 2019 година Сосиете женерал Експресбанк завърши. Макар двете институции още от предходната година да действаха оперативно обвързвано, след всички процедури и регистриране в Търговския указател към този момент и юридически те са едно. В резултат на българския пазар остават да работят 19 банки и 5 клона на непознати институции. Другото разследване е, че може да има нов водач след вливането на седмата по активи Експресбанк във втората ДСК. Сумарно двете към края на март имат 23.4 милиарда лева активи. Така даже и откакто като при сливането счетоводно се изчистят дублиращи се активи (в салдото на ДСК влизаше и собствеността на купената за към 600 млн. евро Експресбанк) евентуално новата обединена банка ще остане пред сегашния номер 1 - Уникредит Булбанк, която е с над 21 милиарда лева активи.
По данни от ДСК след сливането тя към този момент обслужва над 2.5 млн. клиента, при под 7 млн. души население на България.
В предстоящите периоди
Обединението на двете банки лиши над година и девет месеца от сключването на договорката и над година и три месеца от завършването й през януари 2019 година Това обаче не беше ненадейно, като още при оповестяването на придобиването от ДСК и банката й майка - унгарската OTP Bank оповестиха, че чакат процесът да завърши доникъде на 2020 година
Една част от продължителната работа по завършването е чисто официална. Например Експресбанк имаше и миноритарни акционери и сливането изискваше и отбраната на техните ползи. Те остават акционери в Банка ДСК, като тя към този момент не е еднолична благосъстоятелност на OTP. По-голяма част от сливането обаче е напасване на системи, изчистване на дублиращи се функционалности клонове и така нататък Предходните банкови консолидации приключваха в по-кратки периоди, само че и там ставаше въпрос за по-малки институции.
Конкуренцията за банковия връх
Финално в данните към средата на годината ще проличи кой и с каква преднина ще заеме позицията номер едно по-активи. Към момента обаче е несъмнено, че след интеграцията ДСК заема по-ключово място освен на българския пазар, само че и в структурата на OTP.
Извън домашния пазар на унгарската група, тя е най-важното звено с 18% от активите и от чиновниците. А към края на 2019 година съгласно докладите на OTP българското отделение е с 440 клона и офиса - по-голяма мрежа в сравнение с има в Унгария.
ДСК, като правоприемник на тогавашната Държавна спестовна каса, е обичаен водач в банкирането на дребно. Сумарно с добитите портфейли на Експресбанк тя към този момент ще има отпуснати жилищни и потребителски заеми за към 7.8 милиарда лева или 31.4% пазарен дял към март 2020 година Придобиването на Експресбанк ще я изкачи и до второ място в корпоративното кредитиране, където с портфейл от 4.9 милиарда лева ще измести ПИБ.
За първото тримесечие на 2020 година ДСК регистрира 108.8 млн. лева облага, която обаче е подкрепена от нетипични за банката 70 млн. лева доходи от дивиденти. Той идва главно от дъщерната " Пенсионно-осигурителна компания ДСК-Родина ", която разпределя сумарно 50 млн. лева облагата си за настоящата година (10.6 млн. лева.) и неразпределени от минали години (39.4 млн. лева.). Финансовият резултат на Експресбанк за интервала януари-март е 32 млн. лева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР