Още по темата Космическият туризъм може да се превърне в

...
Още по темата Космическият туризъм може да се превърне в
Коментари Харесай

Стивън Хокинг: Кратка история на гения

Още по тематиката
Космическият туризъм може да се трансформира в промишленост за милиарди

Все по-близо сме до наличните галактически пътувания
1 мар 2018
Космическият урок на Илън Мъск

Някои от по-важните тематики в новия брой на " Капитал "
9 фев 2018
Ум, освободен от окови

На 70 години физикът Стивън Хокинг е живото доказателство за успеха на духа над материята
8 яну 2012 Британският академик Стивън Хокинг, определян като най-ярка звезда в актуалната астрофизика, умря на 76 години.

Хокинг е измежду учените, повлияли най-вече на актуалното схващане за Вселената с работата си върху черните дупки и с научнопопулярни творби като " Кратка история на времето ". Приживе роденият през 1942 година британец се смяташе за един от най-големите мозъци в света, а съгласно някои – за най-известния академик в актуалния свят. За другите други учени той беше знак на неограничените благоприятни условия на човешкия разум. " Липсата му оставя интелектуален вакуум. Но той не е празен. Мислете за него като за тип сила, проникваща в тъканта на пространство-времето, която не се поддава на премерване ", написа в Twitter световноизвестният астрофизик и теоретичен създател Нийл Деграйс Тайсън.

На 21-годишна възраст проф. Хокинг е диагностициран с рядка форма на моторно невронно заболяване и лекарите му предсказват едвам няколко години живот. Заболяването му обаче се развива извънредно постепенно, с помощта на което той работи повече от половин век, прикрепен в количка. На процедура Хокинг е здравно знамение – единствено 5 % от хората, които имат неговата форма на болестта, оцеляват повече от десетилетие след диагнозата, а той живее с него над 5 десетилетия. Самият той е казвал, че физическото му положение не е било важен проблем в работата му в теоретичната физика, а даже в прочут смисъл му е помогнало.

[Reuters]
Хокинг губи гласа си след тежка пневмония и затруднения. За известно време единственият метод да комуникира е да произнася думи писмен знак по писмен знак, като повдига вежди, когато някой уточни вярната писмен знак на специфична карта. Компютърен специалист от Калифорния на име Уолт Уолтож му изпраща своя компютърна стратегия, наречена " Еквалайзър ", с чиято помощ професорът избира думи от меню на екран, ръководен от бутон в ръката му. Това, съчетано със синтезатор на тирада, се трансформира в " електронен " глас – запазената марка на Хокинг.

Болестта не пречи на персоналния му живот. През 1965 година се дами за младежката си обич Джейн Уайлд, макар че диагнозата към този момент му е сложена. Бракът им продължава 26 години и завършва с неразбирателства, само че в това време Хокинг е станала татко на три деца.

През 1995 година подписва втория си брак - с Илейн Мейсън, здравната сестра, която тогава се грижи за него - и двамата остават дружно до 2006 година

Хокинг с втората си брачна половинка Илейн Мейсън

[Reuters]
Британският академик бе прочут с работата си по черните дупки и относителността и е измежду учените, повлияли най-вече на актуалното схващане за Вселената.

Едва на 17 година, Хокинг получава място в Оксфорд. През 1971 дружно със сър Роджър Пенроуз дават математическо доказателство, подкрепящо теорията на Големия гърмеж: те демонстрират, че в случай че теорията на относителността е вярна, то тогава би трябвало да съществува и една сингулярна точка в пространство-времето. Създават и теоремата на Хокинг-Пенроуз за ранното развиване на Вселената след Големия гърмеж и експоненциалното ѝ разширение след положение на доста по-висока температура и компактност.

Хокинг вярваше, че бъдещето на човешкият тип е в космоса.

[Reuters]
Хокинг също по този начин допуска, че незабавно след Големия гърмеж са се образували първоначални черни дупки, които са се изпарили съвсем мигновено. По-късно той открива, че черните дупки изпускат сила и избледняват - феномен, който по-късно ще стане прочут като " излъчване на Хокинг ". Ученият споделя, че смята за собствен максимален пропуск обстоятелството, че дълго време има вяра, че информацията се унищожава в черните дупки.

С годините той работи и по други теории за тях, в това число че те може да водят към други вселени.

В началото на 80-те той изрича догатката, че макар че Вселената няма граница, тя има краен размер в пространство-времето, математическо доказателство, за което е обещано малко по-късно. Според него Вселената е " последна ", само че " неограничена ", по този начин както е последна и неограничена земната повърхнина.

Трудът на Стивън Хокинг в областта на астрофизиката го подрежда измежду най-престижните учени в днешния свят. Той е притежател на 12 почетни трофеи, на Ордена на Британската империя, и на Президентския орден на свободата на Съединени американски щати. В продължение на исторически 30 години е Лукасов професор по математика на " Кеймбридж " – купа заемана в миналото от Исак Нютон. Макар че през 2009 година преотстъпва позицията си, той продължи да работи в университета.
Барак Обама връчва на Хокинг Президентския орден на свободата на Съединени американски щати

[Reuters]
Работата му за разпространение на науката е тази, която му носи необятна известност и популярност. " Кратка история на времето ", оповестена през 1988 година, е бестселър в класацията на " Сънди таймс " в продължение на 237 седмици - съвсем пет години - с над 10 милиона копия и преводи на десетки езици. Книгата разказва на понятен език структурата, произхода и развиването на Вселената, преглежда феномени като Големия гърмеж и основите на квантовата механика.

В изявление за сп. New Scientist малко преди седемдесетия си рожден ден физикът споделя, че едно от най-големите достижения за физиката повреме на карирета му съгласно него е откритието от спътника COBE на дребни вариации в температурата на галактически декор от микровълни, останал след Големия гърмеж.

Хокинг вярваше, че бъдещето на човешкият тип е в космоса. Той неведнъж е заявявал, че хората няма да оцелеят, в случай че останат само на Земята поради инвазивния ни темперамент.

Неповторимият му живот неведнъж е привличал вниманието на документалисти и кино режисьори, а през 2014 излезе биографичният филм за него " Теория на всичко " с носителя на " Оскар " Еди Редмайн в ролята на Хокинг. Извън това ученият се появи и в няколко телевизионни излъчвания, в това число The Simpsons, Red Dwarf и The Big Bang Theory.

На премиерата на биографичния филм " Теория на всичко "

[Reuters]
Освен с научната си работа, Хокинг бе прочут и с визионерските си изявления. Ето и някои от тях:

" Целта ми е елементарна. Това е цялостно схващане на вселената, за какво е такава и за какво въобще съществува ".

" Според мен мозъкът е компютър, който ще спре да работи, когато неговите съставни елементи откажат. Няма парадайс или задгробен живот за разрушени компютри; това е приказка за хората, страхуващи се от тъмнината ".

" Вярвам, че най-простото пояснение е, че няма Бог. Никой не е основал вселената и никой не насочва нашата орис. Това ме води до дълбока осъзнатост, че евентуално няма нито парадайс, нито отвъднен живот. Ние имаме този един живот, с цел да оценим превъзходния дизайн на вселената и за това съм извънредно признателен. "

" Не забравяйте да гледате към звездите, а не към краката си ".

" Животът би бил драматичен, в случай че не беше занимателен ".

" Очакванията ми бяха понижени до нула, когато бях на 21 години. Всичко от този момент е било бонус ".

" Хората, които се хвалят с техния коефициент на просветеност, са загубеняци. "

" Ние сме просто прогресивен тип маймуни на дребна планета с елементарна звезда. Но можем да разберем Вселената. Това ни трансформира в нещо доста особено "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР