Още по темата Даниела Русо: Трудно ще открием материал, който

...
Още по темата Даниела Русо: Трудно ще открием материал, който
Коментари Харесай

Китайската забрана за внос на отпадъци кара Европа да търси решение на проблема

Още по тематиката
Даниела Русо: Трудно ще открием материал, който да измести пластмасата във всичко

Съоснователят и изпълнителен шеф на Think Beyond Plastic пред " Капитал "
18 яну 2018
Кармену Вела: Пластмасовият боклук в действителност е скъп запас

Kомисарят по околната среда, морските въпроси и риболова пред " Капитал "
16 яну 2018 Европа дължи значително имиджа си на " зелен водач " на обстоятелството, че изнася боклука си в други страни отвън континента. Доскоро тя се поддържаше чиста, като изпращаше милиони тонове хартия, картон, пластмаса и текстил в Китай. В края на предходната година обаче Пекин постави завършек на тази процедура, налагайки непоколебим предел на вноса на задгранични боклуци. В резултат Европа към този момент не може да се оправи с планините от пластмасови и хартиени отпадъци, написа Рolitico.

Едва предишния месец Европейската комисия показа визията си за бъдещето на пластмасата, призовавайки Европейски Съюз да трансформира отпадъците в икономическа опция. Според новата тактика всички пластмасови опаковки би трябвало да подлежат на преработване или на неведнъж потребление до 2030 година, като това може да сътвори към 200 хиляди работни места.

" Ние най-вече изнасяме. Това няма никакъв смисъл в стопански или резистентен проект. Изхвърляме 95% от цената на пластмасовите опаковки и единствено 5% остават в нашата стопанска система ", разясниха от Европейска комисия.

Нови дестинации

За момента казусът с отпадъците е незабавен. " Достигаме ниво, в което имаме прекомерно доста отпадък. Ще имаме фрапантен проблем в кратковременен проект. Достигаме това сериозно равнище в този момент и не можем да не подчертаем въздействието на Китай ", споделя Никол Коудър от компанията за световно ръководство на отпадъците Suez.

Заради китайската възбрана някои страни, в това число доста в Европейски Съюз, както и Съединени американски щати и Австралия, търсят други места в Азия, които да одобряват боклука им. Данни от Службата за интернационално преработване демонстрират, че в интервала сред последното тримесечие на 2016 година и това на 2017 година малайзийският импорт на пластмасови боклуци се е нараснал повече от два пъти. Виетнам, Тайланд, Индонезия и Индия демонстрират сходна наклонност.

В отговор някои азиатски страни лимитират вноса на отпадък. Миналия месец Виетнам спря да издава такива разрешителни. Малайзийското държавно управление пък предходната година прокара закон, който задължава вносителите на боклуци да разполагат с екологични разрешителни. Засега обаче има проблем с използването на ограниченията на процедура. " Наистина не знаем какво следва. Налагането на закона е проблематично ", показва Магесвари Сангаралингам от Асоциацията на потребителите в Пенанг.

Към Източна Европа

И въпреки всичко азиатските страни съставляват едвам една трета от пластмасовите боклуци, които Европа преди изнасяше за Китай. И експертите са безапелационни, че е нужна по-дългосрочна тактика.

Междувременно някои страни се обръщат към едно по-евтино решение, а точно заравянето на боклука. Така отпадъците на Европейски Съюз отново могат да бъдат изнасяни, само че към Източна Европа. Рolitico дава за образец България, която има ниски такси за закопаване на отпадък. " Те могат да станат сметището на Европа ", твърди Ела Стенглър, шеф на Конфедерацията на европейските фабрики за сила от боклуци (CEWEP).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР