Още от филма Джурасик парк“, идеята за връщане към живот

...
Още от филма Джурасик парк“, идеята за връщане към живот
Коментари Харесай

Учени съживяват вид плъхове, изчезнали преди 120 години

Още от кино лентата „ Джурасик парк “ , концепцията за връщане към живот на изчезнали животни завладя въображението на обществото – само че към какво първо биха могли да насочат вниманието си учените?

Вместо да се концентрира върху емблематични типове като вълнестия мамут или тасманийския тигър, екип от палеогенетици изследва по какъв начин благодарение на редактиране на гени биха могли да възкресят плъхове от остров Рождество, изчезнали преди към 120 години, написа Агенция Франс Прес.

Въпреки че досега не са съумели да основат жив образец, учените считат, че със актуалните технологии са доста покрай задачата си. Проучването им е оповестено в Current Biology.

„ Идеята е забавна и механически е в действителност вълнуваща “, споделя водещият на екипа учени Том Гилбърт, който е и постепенен генетик от университета в Копенхаген.

Има три пътя за връщане на изчезнали животни: размножаване на свързани типове за реализиране на изгубени черти; клониране, което беше употребявано за основаването на овцата Доли през 1996 г.; и най-после генетично редактиране, което Гилбърт и сътрудниците му ползват. Идеята е да се вземе оживяла ДНК на липсващ тип и да се съпостави с генома на тясно обвързван актуален тип, след което да се употребяват техники като CRISPR за редактиране на генома на актуалния тип на местата, където се разграничава.

След това редактираните кафези могат да бъдат употребявани за основаване на ембрион, вграден в сурогатен гостоприемник.
Интересът на учените към плъховете на остров Рождество се заражда, когато учените учат кожите им, с цел да потърсят доказателства за патогени, предизвикали тяхното изгубване към 1900 година

Смята се, че черните плъхове, докарани на европейски кораби, са унищожили локалния тип, разказан в запис от 1887 година на Proceedings of the Zoological Society of London като „ тънък нов плъх “, огромен по мярка, с дълга опашка с жълт връх, и дребни заоблена уши .

Екипът употребява кафяви плъхове, постоянно употребявани в лабораторни опити. Това дава вяра на учените, че могат да реконструират 95 % от генома на плъховете на острова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР