Още от дете смятам, че няма по-вълнуващо и по-удобно пътуване

...
Още от дете смятам, че няма по-вълнуващо и по-удобно пътуване
Коментари Харесай

10 приказни пътувания с влак в Европа, едно от които е в България

Още от дете считам, че няма по-вълнуващо и по-удобно пътешестване от това с трен. И до момента всяко лято се насочвам с децата на огромно странствуване с железниците, които най-малките чакат с боязън. Не желая да ви звуча като Грета Тунберг и да се пробвам да ви убедя в безспорните ползи за околната среда, в случай че сменяем пътуването със аероплан или кола с това с трен, а да ви потопя в сантименталното пътешестване с композициите, които монотонно потракват през планини и долини, демонстрират чудни гледки към естествените забележителности и дребните обитаеми места и дават опция умерено и прелестно да стигнете до края на пътешествията си. 

Селекцията от направления с трен, които ще ви показва е на The Guardian, като най-интересното в нея е, че и българската теснолинейка Септември – Добринище попада в нея. Тя е обвързвана главно с удоволствието да се пътува измежду природата, като дистанциите са до 200 км, а маршрутите лишават сред 1 и 2 час, като спомените, които оставят, са незабравими.

Мартини (Швейцария)  –  Шамони (Франция)

Тази трансгранична линия свързва швейцарския район Вале с От Савоа във Франция, макар че действително обслужва интернационален железопътен маршрут и е наречена Mont-Blanc Express, действително е като шатъл, който преминава през северната страна на масива Монблан и по този начин свързва общоприетите влакови линии от двете страни на границата към този момент повече от 100 години. Изкачвайки се от Мартини, ще можете да се полюбувате на вълшебната котловина на река Триент, със скалистите пейзажи, гори, диви клисури и типичен алпийски селца. 



Порто (Португалия) –  Виго (Испания)

Фасадата на гарата Campanhã в Порто вдъхва необикновен, въпреки и тих престиж с романските си прозорци и внушителния часовник. Тя е насочна точка за едно нежно и малко ужасно пътешестване към съседна Испания. Въпреки че маршрутът не е от най-използваните през последните 50 години, в този момент той предлага усъвършенствана услуга и се радва на огромен интерес от страна на туристите. Напускайки Порто, влакът обръща тил към морето и се насочва на север през хълмове към района Миньо. Само час по-късно се разкрива величествена панорама към Атлантическия океан, до момента в който влакът пресича река Лима, с цел да стигне до Виана ду Кащело. Кулминацията на пътуването е прекосяването под Понте де Ранде (магистралата над Атлантика, която стига до Виго) и изминава последните си метри по крайбрежната улица на града.



И още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР