Осем предложения за удостояване със званиетоПочетен гражданин на Варнабяха одобрени

...
Осем предложения за удостояване със званиетоПочетен гражданин на Варнабяха одобрени
Коментари Харесай

Лили Иванова и Цветана Манева с номинации за „Почетен гражданин” на Варна

Осем оферти за почитане със званието„ Почетен жител на Варна ”бяха утвърдени на днешното съвещание на комисията„ Култура и духовно развиване “ към Общински съвет – Варна. С цялостно единогласие съветниците поддържаха номинацията на старши инспекторВърбан Петковза героичната му постъпка – избавяне на повече от 40 пасажери от движещ се с висока скорост пламнал трен при произшествие, зародило край гара Каспичан късно вечерта на 3 ноември 2022 г.Одобрено бе и предлагането за почитане наБорис Калинков, създател на 25 книги, 11 от които са отдадени на Варна, за приноса му в националната просвета и в развиването на културния туризъм.

 фотография: Общински съвет - Варна

Най-високото самопризнание на обществеността на града ни ще получи също приматаЛили Ивановаза изключителните й заслуги за издигане нивото на българската известна музика на национално и интернационално равнище. Със званието „ Почетен жител ” ще бъде удостоена и актрисатаЦветана Маневаза значимия й принос към театралния живот на Варна, като артистичен шеф на Международния фестивал „ Варненско лято “ повече от 30 година и за блестящите й функции в киното и театъра.

Съветниците единомислещо поддържаха и номинацията наДарин Сотиров,създател и началник на Школата по изкуство за надарени деца и младежи в неравностойно състояние „ Дедал “ и подстрекател и уредник на Международния фестивал за късометражно кино „ Карантината “.Одобрено бе и предлагането с най-високо отличие на жителите на общината да бъде удостоенаСвежина Димитрова,директор на Варненската обсерватория „ Николай Коперник “ от 2009 година, за значимите й заслуги към астрономическото образоване на младежите.

Със званието „ Почетен жител на Варна ” ще бъдат отличени също две дами, свързали живота си с художествената гимнастика. Едната еМинка Ванкова, която тази година навърши 90 година, за приноса й в одобряването и развиването на художествената гимнастика във Варна през първите години на нейното преобразяване в обичан и практикуван спорт. Най-високото самопризнание ще получи и първата международна шампионка по художествена гимнастика на морската столицаДеспа Кателиеваза множеството ѝ победи на европейския и международния подиум.

Общинските съветници утвърдиха и номинациите на тазгодишните носители на почетни знаци. С почетен знак„ За заслуги към Варна ” – златенще бъде удостоенВоенноморският музей във Варназа неговата стогодишнина и одобряването му като значима обществена институция в нашия град. Същото отличие ще бъде връчено и наРегионалната библиотека „ Пенчо Славейков “за 140-годишнината от основаването ѝ и сполучливата ѝ задача по опазването и популяризирането на книжовното благосъстояние.

Членовете на комисията взеха решение почетен знак „ За заслуги към Варна “ – златен да получат и осем персони, дали своя принос в културния, спортния и публичния живот на града ни. Една от тях еПенка Живкова, оглавявала Дирекция " Култура и духовно развиване " в Община Варна и взела участие в екипите, организирали Международния балетен конкурс, кинофестивала „ Любовта е полуда “ и ММФ „ Варненско лято “. Другият номиниран за оценката е основателят на Галерия 8Борис Стателов, който в продължение на 35 години работи за престижа на Варна в региона на образните изкуства и издига престижа ѝ като културна столица. За приноса му в развиването на просветителното дело златен почетен знак ще получи също доцент Веселин Михалев, който към този момент четвърт век е шеф на ОУ „ Добри Чинтулов “ в града ни.

За влиятелното отличие са номинирани и петима отдадени на спорта персони. Сред тях еСтоян Ненов, треньор по ръгби и деен участник в битката против дрогата. Останалите са заслужили деятелки на художествената гимнастика, учредена във Варна преди тъкмо 70 години. За приноса им в развиването и популяризирането на този спорт съветниците дадоха единодушието си златни почетни знаци да получатСветлана Юриевна, Валентина Росенова Иванова, Анелия АтанасоваиКристиана Генчева.

Взетото през днешния ден решение не е дефинитивно. Съгласно статута за почитане с почетни звания и оценки на община Варна решението и цялата документи се показват в Председателския съвет на Общинския съвет. Финалното утвърждение ще бъде направено от локалния парламент на съвещание идната седмица.

Званията и знаците ще бъдат връчени на празника на Варна – 15 август. И тази година този ден ще бъде празничен и задочен на територията на общината. Съветниците от комисията по просвета дадоха единодушието си традицията да бъде продължена, само че крайното решение ще вземе Общинският съвет.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР