Осем месеца след предсрочните парламентарни избори през март, дистанцията между

...
Осем месеца след предсрочните парламентарни избори през март, дистанцията между
Коментари Харесай

“Тренд“: Радев е по-харесван от Борисов

Осем месеца след предварителните парламентарни избори през март, дистанцията сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия е изцяло сравнима с резултатите от последния избор, демонстрират данни от представително изследване на организация " Тренд " в интервала 3- 12 ноември.

ГЕРБ резервира първата си позиция с 21.2 на 100 от всички интервюирани, следвани от Българска социалистическа партия с поддръжка от 17.8%.

 .

37 на 100 заявяват, че не биха дали своят вот.

Скандалите в последните осем месеца не са се отразили значително върху електоралните настройки.

Острото опълчване сред двете съществени партии води до консолидация и готовност на техните електорати, разясняват анализаторите.

Патриотите и Движение за права и свободи си оспорват третото място

Не се следи и значителен спад в публичната поддръжка към " Обединени патриоти ", макар присъединяване им в ръководещото болшинство и изпълнителната власт.

Разликата в електоралните равнища сред Обединени патриоти(5.4 на сто)и Движение за права и свободи (6.3 на сто) е несъществена и мъчно би могло да се направи безапелационна оценка дали Обединени патриоти или Движение за права и свободи ще бъдат трета политическа мощ в възможна действителна изборна обстановка, означават от " Тренд ".

Радев е по-харесван от Борисов

Оценката за работата на президента е на високи равнища - 64 на 100 позитивна оценка за работата против 22 % негативна. Тя значително се явява функционалност от позитивното отношение към личността му, разясняват анализаторите.

Румен Радев и Бойко Борисов не престават да са фигурите, събиращи най-високи стойности на позитивно отношение, надлежно 67 % и 42 на 100, като президентът регистрира по-високи равнища на поддръжка от премиера.



Корнелия Нинова стои на равнища от 28 % позитивно отношение, като главната част от поддръжката за нея идва от симпатизантите на Българска социалистическа партия, само че й е мъчно да активизира по-сериозна част от периферията.

Сред водачите на Обединени патриоти Красимир Каракачанов остава най-одобряваната фигура - позитивна поддръжка от 34 на 100. Зад него остават Валери Симеонов с позитивно отношение 20 % и Волен Сидеров с 13 на 100.



Спад в поддръжката за “Воля “

Според данните партията на Веселин Марешки " Воля " регистрира намаляване на стойностите по отношение на месеците преди изборите, събирайки 1.8 на 100 поддръжка от всички. Този спад е логически, най-много заради обстоятелството, че Веселин Марешки се ползваше преди изборите от " бонуса " на новия състезател по терена, считат анализаторите.

Стойностите на позитивно отношение към Веселин Марешки като цяло се задържат на положителни равнища от 30 %. Промяна обаче се регистрира измежду възрастовите категории. Варненският предприемач се ползваше с отчетливо по-високи стойности на благосклонности измежду най-младите възрастови категории, до момента в който това изследване сочи на практика идентични проценти във всички възрасти, прецизират от " Тренд ".

Резултатите от проучването демонстрират, че инерцията на Реформаторския блок (1.8 на сто) към момента се резервира. При " Да, България " (1.4 на сто) и ДСБ (1.1 на сто) не се регистрира основна динамичност на растеж или спад в поддръжката. От " Тренд " прецизират, че изследването е осъществено, преди да се даде старт на новата самодейност " Български манифест за Европа ".



Ниското доверие към правосъдната система като цяло е главната причина оценката за работата на съда и прокуратурата да бъде на ниски равнища (малко над 20 % позитивни оценки). Традиционно армията и полицията събират по-висока поддръжка.

Впечатление вършат високите стойности на позитивно отношение към работата на омбудсмана. По всичко проличава, че дейностите на Мая Манолова в последните две години дават резултат в публичните оценки за работата й, показват от " Тренд ".

Почти половината българи чакат цялостен мандат на кабинета

46 на 100 от всички български жители са на мнение, че държавното управление ще изкара цялостен мандат, до момента в който 32 % не считат по този начин. Най-убедени в четиригодишния мандат на това ръководство са последователите на ГЕРБ, до момента в който при социалистите господства мнението, че няма да успее.



Не се следи основна динамичност в отношението към другите политически водачи в последните 8 месеца.

Половината българи са оптимисти за развиването на страната

Малко над половината от българите - 52 %, са оптимисти за развиването на България, до момента в който 39 на 100 са на противоположното мнение. Наблюдава се ярка взаимозависимост сред оптимистичните настройки и възрастта.

Оптимизмът при по-младите господства значително, с напредването на възрастта дяловете последователно спадат, като измежду тези над 70 години болшинството са песимисти и единствено една трета от тях са оптимистично настроени.

Традиционно оценката към работата на Народното събрание е на най-ниски равнища - 23 на 100 позитивна, 68 % - негативна.

Регистрират се по-високи равнища на позитивни оценки към държавното управление, главно заради обстоятелството, че последователите на ГЕРБ и Обединени патриоти показват по-скоро позитивна оценка върху работата на държавното управление, означават от " Тренд ".

Данните са от първата част на изследване, направено по поръчка на " 24 часа ", в границите на нов общ план за обществено-политически показател, чиято цел е всеки месец да се тестват настройките на българите както по политически, по този начин и по публични тематики.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР