Осъдената на 6 години затвор за корупция бивша кметица на

...
Осъдената на 6 години затвор за корупция бивша кметица на
Коментари Харесай

Делото Иванчева отива в Страсбург

Осъдената на 6 години затвор за корупция някогашна кметица на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева ще заведе дело в Европейския съд за правата на индивида. Това сподели пред " Сега " юристът ѝ Николай Хаджигенов. Засега той се въздържа да разкрие каква тъкмо ще е претенцията пред съда в Страсбург.

Делото " Иванчева " обаче ще се запомни с показното нарушение на правата на обвинените. В претекстовете си първата инстанция, въпреки да дефинира тежките санкции от 20, 15 и 12 години затвор надлежно за Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, признава, че " наличието на голям брой униформени, а част от тях и маскирани лица на КПКОНПИ няма законово съображение ". Съдът приема, че по време на ареста на Иванчева е била нарушена презумпцията за невинността ѝ, която е обезпечена от националното и европейското законодателство. Нарушението е, че тя е взела участие в следствените дейности с белезници, както и " публичността на нейното оковаване с белезници зад тила ѝ ". " Това е фрапантно нарушаване на презумпцията за непорочност ", приема първата инстанция.

Пред спецапелативния съд юрист Хаджигенов пледира, че презумпцията за невиновност на подсъдимите е нарушена, а с това е опорочено производството, тъй като заместник-главният прокурор, а след това и основен прокурор Иван Гешев персонално и всички ангажирани в наказателното произвеждане обществени лица и политически фигури, както и очевидецът Александър Ваклин са представяли месеци наред пред медиите Иванчева като отговорна.

Апелативните магистрати обаче дадоха отговор: " Безспорно презумпцията за невиновност е основополагащ принцип освен в българското национално право, само че и в европейското такова. Без значение е за съда, по какъв метод е бил показан избран обвиняем в общественото пространство, а последното не се управлява от съда, нито същият може да се намесва в свободата на словото, да управлява или да държи сметка за обществено обявяване на обстоятелства, за субективни персонални оценки или израз на медийни настройки. " Съдиите допълват, че правилото за невиновност не е нарушен, тъй като те са правораздавали единствено въз основа на закона и събраните по делото.

От сагата ще се запомнят и фотосите на Иванчева, водена за лекарски обзор с вериги на краката, както и мизерните условия в килията ѝ за задържане. След публичния скандал по тематиката, бяха изменени разпоредбите за конвоирането, само че това не пречи тя да потърси обезщетение от Страсбург.

По закон когато с решение на Европейския съд по правата на индивида е открито нарушаване, което има значително значение за наказателното дело, може да се желае неговото обновяване макар присъдата, която към този момент е в действие. Нарушаването на правото на обективен развой би било такова нарушаване. Често обаче минават години, до момента в който Европейски съд по правата на човека се произнесе. Затова даже Иванчева да завоюва, това надали ще се употребява като съображение да се желае обновяване.

Задържането под стража и домашният арест по време на делото се зачитат като изтърпяна присъда. Така че наказаните ще имат право и да изискат условно предварително освобождение. По закон съдът може да го постанови, когато наказаният е дал доказателства за своето коригиране и е изтърпял в действителност най-малко половината от наложеното наказване.

В случая с Иванчева тя действително е изтърпяла половината си присъда авансово. Съдии обаче обясниха пред " Сега ", че няма по какъв начин незабавно да бъде пусната предварително, тъй като не може да показа доказателства, че се е поправила. Те позволиха, че това може да се случи след към година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР