Оризът е сред най-разпространените хранителни продукти наред с царевицата, боба

...
Оризът е сред най-разпространените хранителни продукти наред с царевицата, боба
Коментари Харесай

Какви магически сили притежава оризът?

Оризът е измежду най-разпространените хранителни артикули наред с царевицата, боба и картофите. Поради съществуването на толкоз доста предписания с ориз и относително ниската му цена сме привикнали да гледаме на него като на елементарна храна.

Но съгласно някои остарели митове той има мистични свойства.

Какви вълшебен сили има оризът?

В азиатските страни оризът се създава и яде от хилядолетия. Той не е просто съставна част от кулинарията на Япония, Китай и други страни, само че е част от културата и тайнствените ритуали, осъществявани по тези места. Ритуалите с ориз се крепят на концепцията, че той има защитни свойства, носи шанс, обич и притегля парите.

Според едно остаряло вярване, в случай че двама влюбени хапват ориз от една и съща купа, то това е самобитно заричане и обет за брак. Вярва се, че тази храна може да донесе изобилие, успокоение и благополучен живот на младите фамилии, по тази причина и в Китай хвърлят ориз като част от сватбените ритуали.

Според хората в Япония пък потреблението на ориз ще обезпечи спокоен живот, а в случай че се употребява с червен фасул - финансово благоденствие. Същото се отнася и за оцветения в алено ориз, който дава обещание доста радостни мигове в бъдеще.

 Магически сили на ориз

Оризът е свята храна за азиатските нации, а изхвърлянето му е същински грях. Някога той е бил употребен за разплащане и към момента на него се гледа с огромен почит.

Интересна детайлност е, че съгласно японците съхранението на ориз вкъщи пази дома от зли призраци и неприятни хора. В по-стари времена вярвали, че бебетата плачат, тъй като ги безпокои дух. Тогава имало вярване до дребните дечица да се оставя съд с ориз. Когато мъничето започвало да плаче обезпокоително, родителите му разпилявали ориз към него и съгласно преданието по този начин то се успокоявало.

Има други любопитни поверия за ориза. Смятало се, че в случай че при готвене на оризови ястия в тенджера, по съда се образува ослепителен пръстен, то домакините в дома скоро ще се замогнат. Друга легенда пък гласи, че десертите с ориз и канела вършат мъжете положителни любовници.

Ако решите да употребявате ориз като проводник на шанса в дома ви, можете да заложите и на бялата вариация. Но що се отнася до здравословно хранене, горещо ви предлагаме кафяв ориз, който се смята за доста по-полезен.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР