Организации, свързани с лекарстворазпространението у нас, настояват за активно и

...
Организации, свързани с лекарстворазпространението у нас, настояват за активно и
Коментари Харесай

Пътна карта за дигитализацията при лекарствата искат организации

Организации, свързани с лекарстворазпространението у нас, упорстват за интензивно и равноправно участие  в разискването и изработването на транспарантна за обществото пътна карта за цифровизация на всички стадии по веригата на снабдяването с медикаменти, от входа посредством производителя или вносители, през търговци на едро, предписващи лекари, до търговци на дребно, отпускащи и верифициращи лекарствените артикули.

Около това се сплотяват няколко организации след среща при започване на ноември по отношение на проблемите към е-рецептите и контрола на лекарствения пазар у нас.

В срещата са взели присъединяване представители на управителните препоръки на Българския лекарски съюз (БЛС), Българския фармацевтичен съюз (БФС), Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM), Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА),Българската асоциация на търговците на едро с медикаменти (БАТЕЛ) и Българската асоциация за развитите на паралелната търговия с медикаменти (БАРПТЛ).

„ Във връзка със сериозната дискусия в медийното пространство във връзка въвеждането на електронната рецепта и проблемите, появили се при отпущането на предписани лекарства, показваме поддръжката си за цифровизация на процеса на определяне и разпределяне на антибиотици и антидиабетни лекарствени артикули за нуждаещите се български жители “, се споделя в мнението им. Организациите приканват Министерство на здравеопазването да откри уравновесени решения на основата на практиките в страните от Европейски Съюз за типа на предписването и периодите на въвеждане, тъй че да не се нарушават правата на пациенти, лекари и фармацевти.

Представителните организации в този формат заявяват, че поемат ангажимент да установяват и обсъдят  провокациите, свързани с въвеждането на цифрови принадлежности в България, и дружно да оферират при нужда и незабавни съответни решения на съответните институции, виновни за Здравето на българските жители.

„ В наше лице институциите могат да разчитат на сложен, експертен формат за разрешаване на спешни проблеми в опазването на здравето, в това число и  дигитализацията “, твърдят организациите.

Припомняме, проблемите, свързани с белите е-рецепти, откриха своето решение след редица договаряния, приключили със сред всички заинтригувани страни. Тогава участниците взеха решение, че ще бъде въведен гратисен интервал до 1 април, в който лекарите ще могат да изписват антибиотици и електронно, и на книжен притежател, а за някои групи от лекари и зъболекари хартиените предписания ще останат и след тази дата. Също по този начин бе решено в пилотни практики да се вкара напълно електронното изписване на всички медикаменти, като концепцията е лекарите, които приложат това, да дават противоположна връзка за всички проблеми, с които се сблъскват, до цялостното им изчистване, а по-късно напълно цифровото изписване на лекарства да се вкара като процедура в цялата страна.

Съответните нормативни промени, въвеждащи гратисния интервал за рецептите за антибиотици, за публично разискване, което би трябвало да завърши на 7 декември 2023 г.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР