Организации на бизнеса у нас декларират готови страната ни да

...
Организации на бизнеса у нас декларират готови страната ни да
Коментари Харесай

Бизнесът иска по-бързо в еврозоната

Организации на бизнеса у нас заявяват подготвени страната ни да бъде включена в договарянията по присъединението на страната ни към в механизма ERM II и еврозоната, с цел да може бързо и правдиво да доближава информацията до всички жители, които съставляват. Това се споделя в декларация на национално представителните организации на работодателите.

Повод за тяхното изказване са отрицателни реакции в публичното пространство по отношение на измененията в Закона за Българска народна банка (ЗБНБ).

Промените плануват от датата на присъединяване на България в механизма на обменните курсове (ERM ІІ) формалният курс на лв. към еврото да бъде приравнен на контрактувания, според параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за определяне на механизъм на обменните курсове през третия стадий на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 година Те са и в унисон с избрани членове от Споразумението от 16 март 2006 година сред ЕЦБ и централните банки на страните членки отвън еврозоната за установяване на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия стадий от икономическия и паричен съюз.

Работодателите излагат в няколко точки своите претекстове.

Сред тях са, че над 20 години страната ни ползва рестриктивен модел на строга дисциплинираност във финансовата политика, така наречен Паричен съвет (ПС). Според тях това е доказателство, че е способна да бъде надеждна дестинация за вложения.

Останалите им претекстове са:
Високата степен на финансово доверие и резистентност, свързани с ПС, бяха реализирани с цената на големи обществени, демографски и стопански ограничавания, които са били обект на редица разбори от страна на МВФ, МОТ и UNCTAD.В същото време, преимуществата на Паричния съвет (ПС) като кратковременен инструмент за надзор на паричното послание и инфлацията се признават на практика от всички авторитетни политически сили, от академичната и експертна общественост, и цялото общество, като се удостоверяват по безапелационен метод от опита на България и трите балтийски страни до тяхното присъединение към еврозоната (ЕЗ) в интервала 2011-2015 г.Разумният и на практика безалтернативен излаз от Паричния съвет (ПС) посредством приемане на еврото при настоящия валутен курс е заявен по безапелационен метод в редица публични документи, включително в подписаното съглашение сред Министерски съвет и Българска народна банка от 2004 година за въвеждане на еврото в Р България.Социалните сътрудници и Икономическият и обществен съвет на Р България също показаха по категоричен метод своята поддръжка за ускорена подготовка и бързо присъединение към ЕЗ в свое мнение от декември 2017 година Становището отбелязва предстоящите многочислени изгоди от присъединение към ЕЗ и акцентира, че " ускоряването на подготовката и обезпечаването на външнополитическа поддръжка за присъединение на Р България към еврозоната придобива смисъла на непосредствена национална цел и задача на външната и икономическата политика с най-голям приоритет, на един от главните фактори за радикална смяна на капиталовата среда. Едва ли може да се уточни друга идна икономическа промяна, която да се съпостави с дълбочината, значимостта и значимостта на предстоящите последствия от присъединението към ЕЗ. "
От работодателските организации твърдят, че поддържат решението на Народното събрание, съгласно което страната ни ще излезе от присъединяване във валутно-курсовия механизъм, в случай че бъде препоръчан друг от настоящия курс на лв. към еврото. Според тях по този метод начин техническите промени в член 29 на ЗБНБ, поискани от ЕЦБ в хода на водените договаряния, обезсилват последната официална юридическа спънка пред влизането в ERM II и ЕЗ.

Искането на работодателите е да бъдат прекратено " насаждането на негативизъм и апокалиптични упования измежду нашите съграждани, на които е належащо да бъде предоставяна навреме налична и способена информация за идващите стъпки при осъществяване на проекта за присъединение към ЕЗ ".

Те се опълчват на начинания за: " осъществяване на лишен от претекстове референдум, несъответен с Договора за присъединение към Европейски Съюз ". Договорът дава съответни права, само че и задължава изрично Р България да схване еврото и се присъдени към паричния съюз в сходство с постигнатата договореност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР