Организаторите на химическата атака в Източна Гута скъпо ще заплатят

...
Организаторите на химическата атака в Източна Гута скъпо ще заплатят
Коментари Харесай

Напрежението ескалира: Ще се сблъскат ли тази нощ САЩ и Русия в Сирия?

Организаторите на химическата офанзива в Източна Гута " скъпо ще заплатят " за своите дейности, съобщи през днешния ден американският президент Доналд Тръмп.

" Много починали, в това число дами и деца, в безумна химическа офанзива в Сирия. Районът на зверството е затворен и обграден от сирийската войска, което го прави безусловно недосегаем за външниясвят ", написа Тръмп в Twitter.

Той изиска " неотложно да бъде деблокиран региона " за оказване на здравна помощ на жертвите и да се ревизират следствията от хипотетичната офанзива. Освен това Тръмп подложи на остра рецензия Русия и Иран за поддръжката, която оказват на " животното Асад ".

Американският водач упрекна и предходния президент на Съединени американски щати Барак Обама, че той не е нанесъл удар на Сирия през 2013 година, въпреки че беше заречен да го направи при положение на приложимост на химическо оръжие. " Ако президентът Обама беше минал своята оповестена алена линия, то сирийската злополуката щеше да е прилючила от дълго време! Асад към този момент щеше да е история! ", написа Тръмп.

По-рано консултант по въпросите на сигурността и битката с тероризма на Белия дом Томас Босърт съобщи,, че във Вашингтон обмислят опцията за нанасяне на нов удар в Сирия на фона на известията за химическата офанзива в Дума.

В неделя ръководителятна съветския Център за помиряване на враждуващите страни в Сирия генерал-майор Юрий Евтушенко, съобщи, че фейковите вести за потребление на химическо оръжие в Източна Гута целят срив на интервенцията на сирийската войска по извеждането на джихадистите от Джейш ал Ислам от град Дума.

В Министерство на външните работи на Русия са на мнение, че непотвърдените известия за химическа офанзива ще станат претекст за нанасяне на удари по държавните сили.

Още на 13 март началникът на Генералния щаб на съветските въоръжени сили Валери Герасимов заяви, че терористите готвят режисура с химическа офанзива в Източна Гута, която Вашингтон ще употребява като предлог за бомбардировса на Дамаск.

Герасимов предизвести, че в случай че в зоната на хипотетичния удар се окажат съветски военни, то американските ракети и техните носители ще бъдат унищожени.

Вашингтон един път към този момент е употребява обвинявания против Дамаск като мотив за офанзива против държавните сили. Така през април 2017 година Съединени американски щати нанесоха удар по сирийската авиобаза Шайрат, откакто медии упрекнаха управляващите на Сирия в потреблението на химическо оръжие в град Хан Шейхун.

Дамаск отхвърли следващите обвинявания, че употребява химическо оръжие и съобщи, че те звучат като " изтъркана грамофонна плоча ".

Напрежението ескалира неудържимо! Ще се стигне ли до директен конфликт сред Съединени американски щати и Русия в Сирия тази нощ...

Вероятността е огромна, само че към този момент се обрисува първото стълкновение да е дипломатическо. Франция в последните часове стартира дипломатическа атака и прикани незабавно да бъде призован Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, с цел да бъде разисквана обстановката в Източна Гута. Към апела ѝ се причислиха Съединени американски щати, Англия и още 6 страни. Очаква се съвещанието да бъде планувано за понеделник.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР