Оранжевият цвят – един от най-обичаните от цветовата гама, е

...
Оранжевият цвят – един от най-обичаните от цветовата гама, е
Коментари Харесай

Символика и значение на оранжевия цвят

Оранжевият цвят – един от най-обичаните от цветовата гама, е ослепителен знак на топлотата и чистата сила. Той въплъщава цялостното равновесие сред съзнанието и либидото.

Оранжевото въплъщава самоувереността, обновлението, характерността и здравето. Тъй като е посредник, той държи на верността. Символът на верността, хиацинтът, е оранжев. Въпреки това на моменти може да изпадне в крайности и нечестност.

За човешкото око оранжевият цвят се свързва с тропиците, с насладата и слънцето. Той основава неподправено чувство за топлота. Характеризира се с атракция, триумф, поощряване, стимулиране, възторг, обаяние, благополучие, креативност и увереност. За разлика от аления, колкото и да е наситено оранжевото, то не може да стане нападателно.

В света на плодовете оранжевото се свързва със здравословното начало. Доказано е, че подтиква апетита. Поради това постоянно се употребява при рекламата на хранителни артикули. Освен това, той въздейства позитивно на дребните деца и се употребява всеобщо при произвеждане и реклама на играчки. В промишлеността цветът се е трансформирал и в въплъщение на евтините и ниско-бюджетни артикули.

Оранжевият цвят се приема добре от младежите. Той е въплъщение на позитивизма, хумора и другарските връзки. Стимулира толерантността, доверието и възприятието за едно цяло.

 Златен цвят

Оранжевото е измежду желаните цветове от стилните дизайнери. Акцентите в портокаловата палитра карат детайлите на облеклото да наподобяват по-обемни и по-близки. Поради тази си дарба постоянно се употребява за привличане на вниманието.

Най-важните детайли на дизайна се акцентират с оранжево. Цветът е кадърен да покачва самочувствието. Той внушава убеденост и оптимизъм на носещия го. Създава у близките усещане за възторг, топлота и убеденост.

Бледо оранжев цвят е цветът на прасковите и кайсиите. Символизира изтънченост, разкош, грациозност и романтика.

Тъмно оранжевият пък е цветът на есента и прибирането на реколтата. В червено-оранжевия цвят се съчетават наслаждение, доминиране, експанзия, жадност за деяние, желанието и половата пристрастеност.

Цитрусовият цвят е блестящо оранжевият. Той е и метафора за здраве. В същото време цветът кехлибар съчетава в себе си неприкритост, почтеност, честност и словоохотливост. Златният цвят пък, също нюанс на оранжевото, е знак на авторитет, знак за мъдрост и благосъстояние.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР