Операторът на украинската газова система ГТС Украйна (Газотранспортна система на

...
Операторът на украинската газова система ГТС Украйна (Газотранспортна система на
Коментари Харесай

Украйна спира руски газопровод за Европа

Операторът на украинската газова система " ГТС Украйна " ( " Газотранспортна система на Украйна " ) съобщи във вторник, че ще разгласи форсмажорни условия при превозването на съветски газ през входната точка " Сохрановка " до границата с Русия в Източна Украйна, като потоците ще бъдат спрени на 11 май.

Шефът на държавната енергийна компания " Нафтогаз " Юрий Витренко предизвести, че газът за Европейски Съюз ще намалее с една трета, в случай че Русия не премине към потребление на друг маршрут.

През компресорна станция " Новопсков " на газопровода " Съюз " минава една трета от съветския газ, транзитиран през Украйна за Европа, оповестява Ройтерс. Според Русия през нея минава 24% от съветския газ за Европейски Съюз.

Украйна продължава да бъде главен директен маршрут за съветски газ към Европа даже след нахлуването на Русия в страната на 24 февруари.

" ГТС Украйна " съобщи, че не може да прави интервенции в газокомпресорната станция в Новопсков заради " намесата на окупационните сили в техническите процеси ". Компресорната станция Новопсков се намира в региона на Луганск в Източна Украйна, окупиран от съветски сили и сепаратистки бойци.

Според ръководителя на оператора на украинската газова система Сергей Макогон повода за обяваване на форсмажор е, че съветските окупационни сили са почнали да вземат от преноса за Европейски Съюз и да го изпращат за подкрепяните от Русия сепаратистки района в източната част на страната.

Това е първият компресор в газопреносната система на Украйна в Луганска област, директен маршрут за към 32.6 милиона кубически метра газ дневно, или една трета от съветския газ, който отива в Европа през Украйна, заяви " ГТС Украйина ". Капацитетът ще бъде трансфериран към станция " Суджа ", през която минават останалите количества за Европейски Съюз.

" За да извърши напълно отговорностите си за пренос към европейските сътрудници и при съблюдаване на изискванията на съглашението, е допустимо краткотрайно да се трансферира неналичен потенциал от точката за физическо взаимно свързване " Сохранвка " към точката за физическо взаимно свързване " Суджа ", ситуирана на територия, следена от Украйна ", се споделя в изказване на газовия оператор, представено от Ройтерс.

" Газпром " съобщи пред Ройтерс, че пренасочването на количествата през " Суджа " е механически невероятно. Според компанията няма никаква смяна върху контрола върху компресорната станция и оповестяването на форсмажорни условия не е належащо.

Декларацията за форсмажорни условия е първата от началото на войната и докара до повишаване на природния газ в Европа през следобедна търговия до над 100 евро за мегаватчас, съгласно юнските фючърси на нидерландския газов хъб TTF. Преди новината цента беше към 92-93 евро за MWh, а по-рано денем даже падна за малко под 90 евро.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР