Опасявайки се, че екстремисти могат да проникнат в размирен китайски

...
Опасявайки се, че екстремисти могат да проникнат в размирен китайски
Коментари Харесай

Китай строи военна база в Афганистан

Опасявайки се, че екстремисти могат да обхванат в раздорен китайски район от раздирания от война Афганистан , Пекин води договаряния с Кабул за създаване на военна база .

Това оповестиха представители на афганистанската страна, представени от Агенция Франс Прес.

Предвижда се базата да бъде издигната в Коридора Вахан - най-източната част на Афганистан в планината Памир, където съгласно очевидци има взаимни китайско-афганистански военни патрули.

Китай се притеснява, че екстремисти от Ислямско придвижване " Източен Туркистан " могат да се трансферират в Синдзян-уйгурския самостоятелен район , където живеят мюсюлмани. Азиатският колос също се притеснява, че ДАЕШ ( " Ислямска страна " ) може да се популяризира до Китай.

Информацията излиза на фона на устрема на Китай да разшири икономическото и геополитическото си въздействие в района . Пекин налива милиарди долари в инфраструктура в Южна Азия.

Афганистански и китайски представители са разискали проекта в Пекин през декември 2017 година, само че детайлите към момента се обясняват, сподели представител на военното министерство на Афганистан.

Представителят добави, че са подготвени да построят базата, само че китайското държавно управление дава обещание да помогне финансово, с даване на техника и образование на афганистанските бойци.

Няма коментар от страна на НАТО. Но преди американски представители оповестиха, че приветстват роля на Китай в Афганистан, наблягайки, че споделят едни и същи проблеми в сигурността.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР