Омертата за мълчание за зулумите в управлението на туризма ни

...
Омертата за мълчание за зулумите в управлението на туризма ни
Коментари Харесай

Феодалите на Ангелкова си поделиха плажната ивица на България

Омертата за безмълвие за зулумите в ръководството на туризма ни...е обезпечена със закон. До този извод стигна проверяващия публицист на в. „ Банкеръ “ след двуседмични опити да получи изчерпателна информация за метода, по който са извършени последните „ състезания “ за концесионирането на българските плажове от Министерството на туризма.

Оказа се, че откритите от нас „ пропуски “ в осведомителната система на ведомството, останали в завещание то екоминистър Ангелкова, са добре "облечени " в членове и алинеи, с цел да останат в загадка нейните любимци. А тъкмо тази система би трябвало да дава изясненост за броя на участниците в този тип надпревари и за причините, с които са предпочетени и определени претендентите.

От години в. „ Банкеръ “ следи прецизно раздаването на частите от тази част на държавната баница. И когато става дума за наемни контракти, и когато иде тирада за 20-годишно концесиониране на бреговата ни линия. Странно за какво обаче, информацията за наемните връзки е по-пълна, а тази за концесиите е прекомерно завоалирана?! При състезанията за наем, министърът издава заповед, в която са посочени както участниците в надпреварата, по този начин и определения кандидат. Не по този начин обаче стои въпросът с концесиите. Информацията за тях може да се добие посредством решенията на Министерския съвет (естествено признати по предложение на министъра на туризма, който организира „ състезанията “ ). А в тях се показва единствено името на определения концесионер. Зад тази чиновническа алабалистика, прозира единствената цел на сходна „ прецизна правда “ - да се замете същността на информацията.

Но както се споделяше в една сентенция: който търси - намира.

Още преди повече от месец в.„ Банкеръ “ уточни в обявата си „ Николинка и седемте плажлета “, че разпределението на концесиите на плажовете у нас от дълго време е било направено, а

на Ангелкова се паднала „ достойнството “ да извършва инструкции...

Това подсказват сегашните избранници на някогашната началничка на туризма, на които тя подсигурява бизнеса по плажната линия за идващите две десетилетия. За всички, попаднали на богатата софра по всяка възможност е била заделена подобаваща хапка.

Какво в действителност се случи?

Само за два месеца и то в пика на проблемите в целия туристически отрасъл, Ангелкова съумя да провежда и да докара до край провеждането на купища процедури за отдаване на концесия на „ изостаналите “ от предходното (пак от нея) разпределяне на атрактивни плажове по Черноморието.

Ако съдим по „ прецизираните “ публични данни, до които можем да се доберем, търгът за

един от най-красивите плажове край Каварна - "Иканталъка 2 "

е бил извършен на 26 юни "чрез видеоконферентна връзка “. Не е ясно нито какъв брой са били претендентите, нито кой и по какъв начин ги е оценявал. Избранникът обаче към този момент е прочут - „ Лайтхаус бийч “ ЕООД. Името на въпросния собственик надали е изненада за някого, защото през 2015 година същата компания завоюва „ състезанието “ за наем на същия плаж - в съревнование сама със себе си. По това време тя се яви да наддава с едногодишна бизнес история и капитал от 100 лева, който до ден сегашен не е повишен даже с 10 стотинки. Тогава контрактът беше подписан против годишна наемна цена от 5466 лв. (по-евтино от такса резервоар за боклук на компания в София).

Сега посредством Държавен вестник ни оповестяват, че концесионното заплащане за първата година от периода на концесията е в размер на 7302 лева без Данък добавена стойност, а плануваните вложения за целия двайсетгодишен период на контракта са в размер на 380 114 лв. с Данък добавена стойност.

Дружеството, което ще стопанисва този плаж през идващите две десетилетия, се ръководи от Атанас Кьосев и е дъщерно на записаното в Сейнт Винсент "Лайтхаус голф енд СПА хотел ". То пък има първокласния голф и спа комплекс, който се намира на пет км от Балчик.

Следващата завършила процедура е

за "Къмпинг Градина - централен " – част 1,

край Созопол. Комисията по избора на концесионер е заседавала на 10 юли, само че информация за участниците не е огласявана до през днешния ден. Ясен е единствено спечелилият – „ Къмпинг Южен Бряг " ЕООД. И това надали е изненада за някого, тъй като от 1 юли 2016 година този плаж се стопанисваше от същото сдружение. То пък е ръководено от Павел Христов, само че негов краен притежател е записаното на остров Ман сдружение „ Блек Сий Пропърти Плс “. Ако съдим по данните в осведомителната система „ Дакси “, всичките му дружествени дялове са заложени в Централна кооперативна банка. Новият-стар господар на плажа се е задължил да заплаща годишно концесионно заплащане за първата година от периода на концесията в размер на 90 758. 57 лева без Данък добавена стойност. Обещаните вложения, свързани с възстановяване на достъпа до морския плаж за двайсетгодишния период на концесията са в размер на 231 295 лева с Данък добавена стойност.

Хубаво е да посочим, че този масраф е за терен с обща повърхност 79 978 кв. м., а дължината на бреговата линия е 1224 метра.

В летните жеги, в Министерството на туризма е кипял много напрегнат труд. На 10 юли е завършила и „ конкуренцията “ за другия созополски плаж -„ Дюни “. Както е известно от години

плаж "Дюни " се стопанисва

от едноименното акционерно сдружение на Людмил Стойков, което е притежател и на хотелския комплекс до брега. Сега нещата не са се трансформирали. И тук новият господар на плажа си е... остарелият.

Предишният договор с "Дюни " АД беше подписан от Ангелкова преди три години. Ако съдим по плана на настоящия концесионен контракт, общата повърхност на този плаж е 32 414 кв. м., а дължината на бреговата линия е 451 метра. Началната тръжна цена тук беше оповестена в размер на 147 435.06 лева без Данък добавена стойност. Очевидно „ наддаването “ е било повече от семпло, защото контрактът е подписан за годишно концесионно заплащане за първата година от периода на концесията в размер на 148 739.80 лева без Данък добавена стойност. Предложението за вложения, свързани с възстановяване на достъпа до морския плаж, които сдружението е направило, с цел да завоюва състезанието, са на стойност 78 722 лв..

Самият Стойков е прочут най-общо с четири неща - с бизнес със стомана и скрап, с курорта "Дюни ", със спонсорството на президентската акция на Георги Първанов и с мегаделото за източването на 7.5 млн. евро по Програма САПАРД, което безславно "катастрофира " в съда.

През април 1999 година Стойков купува против 2.7 млн. $ курортното населено място "Дюни ". Сега то включва 4 хотела (два от които петзвездни, на брега на морето) и вилно населено място, разполагащо общо с 1297 стаи. Собствеността от дълго време е трансферирана към офшорни компании. Според листата на акционерите, участвали на едно от последните общи събрания на сдружението, записано на Сейшелските острови - "Класик травел сървисис ", то владее 72% от капитала, а 27% държи "Бест травел ", записано в Белиз. Инак, "Дюни " АД се ръководи от Елза Радкова, която - съгласно информации в медиите - е дългогодишна спътница в живота на Стойков. Радкова е шеф и на "Астория груп " ЕООД, което е еднолична благосъстоятелност на "Дюни " АД.

„ Уморителен “ ден за Ангелкова е бил 13 юли.

Тогава са завършили процедурите по възлагане на още две концесии. Първата е за

морски плаж "Поморие - юг "

чиято обща повърхност е 47 159 кв. м., а дължината на бреговата линия е 812 метра. При минимално оповестеното концесионно заплащане от 180 880.13 лева без Данък добавена стойност, спечелилият в надпреварата - "ИТ МАРИНА БРЯГ " ЕООД, е подписал договор за годишно концесионно заплащане за първата година от периода на концесията в размер на 200 663.89 лева без Данък добавена стойност. Предвидените вложения за целия период на концесията са 206 890.80 лв..

Фирма „ ИТ МАРИНА БРЯГ “ е записана през март тази година с...10 лева капитал. Тя е благосъстоятелност на 33 годишният Йордан Събев. Какви ли гаранции за финансова непоклатимост е дало това новоучредено сдружение не е доста ясно? В същото време обаче, няма по какъв начин да не се направи прилика с предходния наемател на този плаж - компания "Фаст ком " ЕООД, благосъстоятелност на Славчо Събев, който през 2016 година подписа контракт за петгодишен наем на същата тази брегова линия. А година по-късно съумя да пребори конкуренцията и за 20-годишната концесия на централния плаж в Поморие.

Както в. „ БАНКЕРЪ “ писа още тогава, Славчо Събев надалеч не е инцидентен състезател. Ако се наблюдава историята на компанията му в архива на "Държавен вестник ", ще се види, че тя е записана на 28 ноември 1997 година, а като нейни притежатели са вписани Красимир Маринов (Големия Маргин), Димитрий Минев (Димата Руснака) и Райчо Райчев. През 1999 година се появява още едно познато име - Румен Гайтански (Вълка). Сменят се и хората в ръководството - Големия Маргин напуща, а на негово място влиза Любен Пехливанов. Явно при преразпределението на "сикаджийското " завещание тази част се е паднала на Събев.

Дали пък притежателят на прясно записаното сдружение "ИТ МАРИНА БРЯГ " Йордан Събев, в действителност не е непосредствен родственик на остарелия познайник Славчо Събев...?! Защото в нашата страна нищо не е инцидентно.

Несебърският плаж „ Обзор - Мотела “,

си има нов концесионер. Това е несебърската компания "БИЙЧ РЕВЮ " ООД, благосъстоятелност на Борис Гюнелиев и Петър Пасков. За тях се приказва, че са измежду наследниците на някогашната силова формация ВИС. Пасков е съучастник в "Ла Страда " ООД дружно с Пламен Тимев-Ганди и убитите братя Васил и Георги Илиеви.

Сега несебърските предприемачи ще стопанисват плажна линия с обща повърхност 69 047 кв. м. и дължина на бреговата линия от 1138 метра. Контрактът с тях е подписан за годишното концесионно заплащане за първата година в размер на 115 339.63 лева без Данък добавена стойност, при в началото оповестена тръжна цена - 105 924.15 лева без Данък добавена стойност.

Досега този плаж се стопанисваше от варненската „ Турист инвестмънт “ ЕООД, еднолична благосъстоятелност на записаната във Англия „ ASORTIS LIMITED “ и ръководено у нас от Виолета и Христо Асенови.

И друга „ чудноватост “ в осведомителните масиви

на министерството на туризма откри „ Банкеръ “. Някак необяснимо в уеб страницата на ведомството изчезна обявлението за концесионирането на плаж „ Лозенец “, което се организира при двуседмична „ съкратена “ процедура след оповестяването на „ състезанието “, до месец май.

Ангелкова го постави на тезгяха, без значение, че плажът си имаше наемател, чийто контракт изтичаше... следващата година.

Още тогава „ Банкеръ “ означи, че в заповедта на Ангелкова ведно с десетките приложения, които би трябвало да попълнят мераклиите за присъединяване в процедурата, е посочена начална тържна цена за този обект, която е - 141 191 лв.. Впечатляващо е, че тя е съществено понижена спрямо оповестената през 2016 година. От направената информация в архива на обявленията за този плаж се вижда, че преди четири години началната тържна цена за подписване на петгодишен наемен контракт (през май 2016 г.) е била 215 679.76 лева без Данък добавена стойност. А досегашният наемател на плажа “Биг остарял Трейд” АД получи контракта с оферта за годишен наем в размер на 270 960 лева с Данък добавена стойност.

Сега избраният концесионер на плажа за идващите 20 години е „ Атрикор “ ЕООД. Дружеството е записано преди година и е благосъстоятелност на софийското „ Трипотри “ ООД ( с капитал от 100 лева.), което се води владеене на Анатоли Асенов и Диян Чакъров. Новоназначените концесионери ще заплащат годишно концесионно заплащане за първата година от периода на концесията в размер на 145 059.25 лева без Данък добавена стойност. А предлагането за вложения за възстановяване на обектите на инфраструктурата на морския плаж за периода на концесията е в размер на 279 492 лева с Данък добавена стойност.

Чрез системата за индиректни връзки на „ Дакси “, името на Асенов може да бъде „ вързано “ с

доста известни лица от някогашната СИК.

Като да вземем за пример със Силвия Панагонова (вдовицата на починалия силов необут Милчо Бонев – Бай Миле), с популяризиралия се напоследък някогашен народен представител от Национална движение „Симеон Втори" Димитър Ламбовски и се стигне до люпилнята на СИК от зората на демокрацията - „ Интергруп “, с водеща тогава фигура Младен Михалев – Маджо, в която непроменяемо участваха и имената на Румен Николов – Пашата, Дмитрий Минев – Руснака и братя Маргини.

Прогнозата на в. „ Банкеръ “ от май т.г. за спечелилите в този „ конкурс “, направена в обявата под заглавие „ Ангелкова разчиства Лозенец за новите концесионери “, се оказа напълно вярна.

И да не забравяме, че става дума за обособена част от крайбрежната плажна линия, чиято обща повърхност е 55 722 кв. метра. Вярно е, че на една огромна част от нея са ситуирани неподвижни пясъчни дюни с тревна растителност (т. нар. сиви дюни), които - съгласно последните заснемания - са с общо 19 770 кв. м. и по закон се изключват от дейната плажна повърхност. В същото време обаче, този плаж е с много добра дължина на бреговата линия – 648 м., и това не е за занемаряване. Което изяснява за какво тази част от крайбрежието няма по какъв начин да бъде дадена на "случайни " хора. Както и всички останали, които Ангелкова раздаде по лист и съумя да трансформира своите любимци в локални феодали на едни от най-атрактивните плажове по черноморското ни крайбрежие. Отделно, че години слушахме обещанията й по какъв начин цените на плажните такъми, ще бъдат понижени, само че новоподписаните концесионни контракти даже не навяват сходна мисъл. В множеството от тях цените са по 10 лева за чадър и шезлонг...

Как освен това състояние взорът на българския екскурзиант да не бъде насочен към прилежаща Гърция...?!

И най-после, в случай че преди месец написахме "Николинка и седемте плажлета ", през днешния ден умерено можем да обобщим обстановката по този начин: родните плажлета отидоха при някогашните героичен момчета.

От архива

През август 2017 година, в качеството си на вицепремиер, Валери Симеонов съобщи, че наематели и концесионери на плажове "клатят страната през туризма ". И поддържа това изказване с съответни имена: "Наематели и концесионери на плажове: "Слънчев бряг север " – Маджо; "Слънчев бряг централен " – братя Маргини; "Слънчев бряг юг " – Радо Слънцето; "Свети Влас " – там са, хайде, братя Диневи, те са си местни; Обзор "Плаж Север " – братя Маргини; "Поморие изток " – Радо Слънцето; "Поморие юг " – братя Маргини, "Поморие централен " – Маргините, "Бургас – Северен плаж " – Маргините. С такова систематизиране на наемателите на плажовете какъв туризъм можем да чакаме...? "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР