Омбудсманът Мая Манолова препоръча спирането на възможността за издаване на

...
Омбудсманът Мая Манолова препоръча спирането на възможността за издаване на
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска просветният министър да спре черно-белите учебници

Омбудсманът Мая Манолова предложи прекъсването на опцията за издаване на черно-бели учебници в подтекста на абсурда с учебниците " за небогати и богати ". Той избухна след решението на издателство " Просвета " да предложи цветни и черно-бели по-евтини разновидности на едни и същи учебници, а шефът му Никола Кицевски го показа като израз на угриженост към хората с по-скромни материални благоприятни условия.

Манолова изиска министър Вълчев да промени своя заповед от 18 август и опцията за черно-бели учебници се спре. Всъщност тя се дава от МОН не с цел да има учебници за небогати и богати, а тъй като има предмети, по които пълноцветният щемпел е неправилен - математика, физика, химия.

Учебниците до VII клас са обезпечени от страната. Въпросът не стои по този начин след главното обучение, първият клас от което е 8-и. Тази година тъкмо за осми клас ще има нови учебници, които родителите ще би трябвало да купят, и " Просвета " направи съответните по-евтини и по-скъпи разновидности.

" Това решение е скандално и дискриминиращо, тъй като по индиректен път разделя децата на България, насаждайки дискриминация, поощрявайки общественото разделяне сред тях “, показва в мнението си до просветителния министър Манолова. Според нея заповедта " не демонстрира с нищо, че главният приоритет на държавното управление е образованието ", пропускайки обстоятелството, че решението за учебници за небогати и богати не е на МОН, а на " Просвета ".

„ Говорим за еднакъв достъп до обучение на всички деца в България, а вкарваме дискриминационни политики в дейностите на просветителната система “, продължава Манолова и приключва с думите, че ролята на страната е да поставя старания, с цел да заличи пропастта сред небогати и богати и да подтиква " цветното " мислене.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР