Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че новината за предстоящото драстично увеличение

...
Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че новината за предстоящото драстично увеличение
Коментари Харесай

Омбудсманът: Предстои драстично и неоснователно увеличение на цената на водата

Омбудсманът Диана Ковачева съобщи, че новината за идното фрапантно нарастване на цената на природния газ с 60% буди съществено безпокойствие.

" Въпросите са каква ще е цената и дали ще има на какво да бъде поставена цена - ще има ли природен газ за битовите консуматори и за топлофикациите. Още преди две седмици насочих запитване има ли обезпечени задоволителни количества газ, с цел да изкараме обикновено зимата, само че не получих отговор. Около 70% от работата на топлофикациите е обвързвана с природен газ. Много е значимо да има бистрота и задоволителна информация към хората, с цел да са готови, да има и поддръжка от страната към битовите консуматори и топлофикациите ", сподели тя в предаването " Опорни хора ".

Ковачева сигнализира, че заплатите на хората не се усилват с темпа, с който пораства инфлацията, или не се усилват въобще.

" Хората заплащат вода, ток, храна... Въпросът е по какъв начин те ще устоят. Подкрепата на страната е извънредно значима. Цената на водата фрапантно се усилва. В Бургас се желае 60% нарастване, за Велико Търново - 45%. Качеството на водата не е положително, тук няма спор ", акцентира омбудсманът пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че има доста тъжби от консуматори, сезирана е и прокуратурата.

" ВиК операторите не покриват индикаторите за качество, които са задължени да покриват. Имаме случаи на покрити 11 от 30. Драстична е неналичието на връзка сред качество и цена при доставката на вода. Няма никакво съображение да скочи цената на водата. Не са положени никакви старания за по-добра инфраструктура ", сподели още Ковачева.

Според нея и този парламент си е отишъл без да разиска доста значими за хората въпроси, един от които е нов закон за ВиК услугите. Ковачева настоя, че КЕВР не би трябвало да позволява фрапантни нараствания на цените.

От думите ѝ стана ясно още, че общите загуби на вода са приблизително 60% за страната, а тук-там са 82%. Плащаме ги всички ние - данъкоплатците.

Омбудсманът уточни, че заболеваемостта от Ковид-19 се усилва, а медиците на първа линия би трябвало да бъдат стимулирани с връщане на 1000 лв. месечно по време на пандемията. Ковачева се разгласи и за връщането на безплатните антигенни проби.

" Сигурна съм, че в бюджета са останали пари за нарастване на парите за лекарите, за поемането на антигенните текстове. Убедена съм, че никой не си е помислил, че Ковид рецесията ще спре. Зимата явно ще бъде сложна. Необходимите средства не са чак толкоз доста ", съобщи Диана Ковачева.

Тя изрази задоволството си, че въпреки и в последния миг, Народното събрание взе ограничения против безконтролната приложимост на райския газ.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР