Омбудсманът Диана Ковачева сезира енергийния министър Румен Радев заради множеството

...
Омбудсманът Диана Ковачева сезира енергийния министър Румен Радев заради множеството
Коментари Харесай

Омбудсманът скочи: Държавата ни рекетира с 200 лв.!

Омбудсманът Диана Ковачева сезира енергийния министър Румен Радев поради множеството тъжби и сигнали към институцията от жители – битови клиенти на топлофикационните сдружения, на които им се постанова по силата на европейското и на българското законодателство да отделят огромен финансов запас, с цел да си купят водомери и топломери с отдалечено отчитане.

„ Разходите за подмяна на топлинния разпределител единствено на един нагревател с нов апарат с отдалечено отчитане са в размер над 50 лева (в това число: стойност на уреда, доставка, монтаж, снимане, програмиране, активиране на радиофункция, пломбиране), а за един водомер за топла вода с отдалечено отчитане най-често надвишават 100 лева Така за преоборудването на малко жилище с две отоплителни тела сумата надвишава 200 лева “, написа Диана Ковачева. 

Затова тя упорства страната незабавно да изготви финансов инструмент за обективна поддръжка на повече от 570 семейства на централно топлоснабдяване, тъй като най-късно до 1 януари 2027 година те би трябвало да слагат по-скъпите уреди за отдалечено отчитане на топлинна сила. Това се чака да стане най-масово през 2024 година, когато изтича вторият 10-годишен гаранционен период на уредите след въвеждането на системата за дялово систематизиране на топлинната сила.

„ Поради поетапното приключване на гаранционните периоди на радиаторните разпределители, както и на валидността на удостоверенията за метрологична валидност на самостоятелните водомери за топла вода, хиляди семейства към този момент получиха наложителни инструкции от своите топлинни счетоводители в едномесечен период да извършат подмяна на старите средства за дялово систематизиране с нови устройства с отдалечено отчитане.

Съгласно настоящата нормативна уредба неизпълнението на тези инструкции води до начисляване на служебно повишено ползване на топлинна сила „ на база “ по партидата на клиента и до образуването на изкуствено повишени сметки на стойност десетки и даже стотици левове “, акцентира омбудсманът.

Реклама

Проф. Ковачева добавя, че тези спомагателни разноски за домакинстват пораждат на фона на рекордно високите контролирани цени на топлинната сила, които битовите клиенти на топлофикациите заплащат през сегашния ценови интервал.

Омбудсманът напомня, че за значимостта на този публичен проблем към този момент е сезирала енергийното министерство по времето на служебното държавно управление и е предизвестила, че съгласно някои оценки прекосяването от уреди с образно отчитане към уреди с отдалечено отчитане ще коства на битовите клиенти над 100 млн. лева за интервала 2021-2026 година, тъй като на подмяна подлежат общо към 1,276 млн. радиаторни разпределителя и към 660 хиляди самостоятелни водомера за топла вода.

Посочва, че още тогава е предложила на Министерството на енергетиката посредством ръководените от него средства от еврофондове да поддържа финансово битовите клиенти на топлофикационните сдружения, само че за жалост и все още няма противоположен отговор или мнение по поставения проблем.

През май Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебните министри на енергетиката Росен Христов и на районното развиване и благоустройството Иван Шишков, в която упорства да се провежда осведомителна акция за битовите клиенти на топлофикационните сдружения в здания – етажна благосъстоятелност по отношение на уговорките им по замяна на уредите на радиаторите и водомерите за топла вода с уреди, които се регистрират отдалечено.

Това оповестиха от институцията на омбудсмана. С преоборудването ще се решат проблемите, свързани с обезпечаването на достъп до жилищата за отчитане на потреблението, както и отпадане на годишните изравнителни сметки, които в този момент основават големи неудобства и неясноти, допълниха от институцията.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР