Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до вицепремиера и министър на

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до вицепремиера и министър на
Коментари Харесай

Омбудсманът с мерки за защитата на гражданите от колекторите

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова, в което удостоверява нуждата от незабавни законодателни промени за регламентиране активността на събирачите на вземания, така наречен колектори.

Поводът за писмото е самодейността на министъра за разискване и правене на законопроект, който да контролира активността на тези сдружения.

Проф. Ковачева акцентира значимостта от незабавно приемане на законодателни ограничения, посредством които да се даде спомагателна отбрана на жителите и надзор при упражняването на дейностите по прекачване на вземания и извънсъдебното им събиране. Тя показва, че в изискванията на пандемия проблемите на хората са още по-изострени поради изключителното състояние, довело до намалели или даже липса на приходи.

„ Безспорно би трябвало да бъде открито нормативно решение на тези проблеми, било то с цялостна наредба в обособен законопроект, който се отнася до активността по извънсъдебно събиране на отговорности и правила за прехвърлянето им, било с промени в настоящи нормативни актове “, написа омбудсманът.

Диана Ковачева обръща внимание на обстоятелството, че през годините тази тематика непроменяемо е била във фокуса на омбудсмана и по нея са предприемани редица дейности – отправяни са рекомендации в годишните отчети, сезиран е основният прокурор, в писма до ръководителя на Народното събрание и министъра на правораздаването са поставяни главните проблеми на жителите с колекторските компании, за които те са сезирали институцията.

Омбудсманът предлага съответни ограничения, които да залегнат в плана на закона:

Вземанията против консуматор да са непрехвърлими, в случай че същият не е дал категорично и в писмена форма единодушието си за това, освен това преди прехвърлянето и в самостоятелно уговорена уговорка в договора;

Задължително даване при поискване от страна на длъжниците на правилна и точна информация какво са изплатили и какво остава да дължат;

Уведомяване за прехвърлянето от предходния заемодател като се уточни кой е новият кредитор; съображение и падеж на вземането; общият размер на дължимата сума; общият размер на платената сума; банковата сметка на кредитора; рестриктивните мерки за новия заемодател да начислява такси, неустойки, наказания и лихви, които не са планувани в договора;

Създаване на специфичен указател на компаниите за събиране на вземания;

Подробно изложение на процедурата по несъдебно събиране на задължението с планувани експлицитни забрани и ограничавания за колекторите;

Предвиждане на санкции и наказания при неспазване на законовите разпоредби;
Нинова: 40 противозаконни колекторски компании тормозят жителите
В Българска народна банка има регистрирани 17 колекторски компании, а сега към 40 компании, нито лицензирани, нито регистрирани, вървят из страната и тормо...
Прочети повече
Засилване на контрола като се планува да вземем за пример преустановяване на регистрацията при няколко нарушавания.

„ Възползвам се от случая да обърна внимание на обстоятелството, че с изключение на проблемите с колекторските компании, в своите тъжби до мен, жителите слагат и въпроси за потребността от законодателни ограничения за надзор върху компаниите за бързи заеми и за решение на казуса с безконечния дебитор посредством приемане на закон за несъстоятелността на физическите лица (закон за персоналния фалит) “, написа още публичният бранител.

Проф. Ковачева подчертава върху обстоятелството, че нашата страна остава единствената в Европейския съюз, която не дава опция на длъжниците, които обективно и трайно не могат да погасяват своите отговорности, да решат този проблем.

В умозаключение тя показва готовността си за включване на специалисти от институцията на омбудсмана в работната група по разработване и разискване нормативни промени, посредством които да има съответна отбрана на жителите в връзките им с колекторските компании.

Писмото може да видите тук: https://www.ombudsman.bg/news/5562

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР