Омбудсманът Диана Ковачева изпрати отново препоръка до министъра на образованието

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати отново препоръка до министъра на образованието
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева пита МОН за 70 000 деца без таблети и достъп до интернет

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати още веднъж рекомендация до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, в която упорства за съответни отговори, свързани с организацията на образователния развой през идната образователна 2020/2021 година в подтекста на Коронавирус -19.

„ Като публичен бранител съм обезпокоена от изнесените данни за над 70 000 възпитаници без достъп до компютри и интернет връзка. В случай, че се премине към онлайн образование, тези деца не биха могли да учат в електронна среда и са изправени пред заплахата още веднъж да останат цифрово изключени от системата на обучение “, написа доцент Ковачева.

Омбудсманът показва, че в жалбите си до институцията на публичния бранител, родители показват паниката си, че няма да могат да обезпечат със средства от фамилния бюджет нужните устройства за своите деца. Ковачева добавя, че изключително мъчно е ситуацията за фамилиите с ниски приходи, безработни родители, за тези с повече от един възпитаник и с родители, които работят отдалечено от вкъщи си заради създалата се обстановка, провокирана от Коронавирус -19.

Омбудсманът обръща внимание на обстоятелството, че броени дни преди старта на новата образователна година, макар декларираните планове, липсва ясна и съответна информация по кое време тъкмо МОН ще подсигури с електронни устройства и достъп до интернет фамилиите, които не могат да си ги разрешат, тъй че да се подсигурява равният достъп до обучение на децата им в електронна среда, при положение, че се премине към отдалечено образование.

В писмото си омбудсманът Диана Ковачева напомня, че чака от МОН отговори на предходни свои рекомендации и писма до просветителното министерство.

„ Бих желала да отбележа, че според член 28 от Закона за омбудсмана органите и лицата, до които се отнасят мненията, предложенията и рекомендациите на омбудсмана, са длъжни да ги прегледат в 14-дневен период и да уведомят омбудсмана за подхванатите от тях ограничения, а който не показа в избрания от омбудсмана период поискани от него сведения, документи или актове, предстои на административна глоба, което считам, че за институции, които постоянно са се подкрепяли, не е желателно “, написа Диана Ковачева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР