Омбудсманът Диана Ковачева атакува пред Конституционния съд (КС) текстовете от

...
Омбудсманът Диана Ковачева атакува пред Конституционния съд (КС) текстовете от
Коментари Харесай

Омбудсманът скочи срещу спирането на коли на границата

Омбудсманът Диана Ковачева нападна пред Конституционния съд (КС) текстовете от Закона за придвижването по пътищата.

Причината е, че с тях сеограничават съществени права на жителите, като свободното напредване в страната, правото на овакантяване на нейните лимити, правото на персонален живот, както и конституционни правила като правилото на правовата страна.

" В основата на законовите текстове е икономически интерес за събиране на вземания на страната (неплатени глоби), който обаче не оправдава засягането на съществени конституционни права, каквито са свободното напредване и напускането на рамките на страната, регламентирани в член 35 от Конституцията на Република България ", написа Ковачева.

" Финансовият интерес на страната не е измежду вероятните учредения за ограничение на посочените конституционни права на жителите ", безапелационна е доцент Ковачева.

Според обмудсмана при краткотрайното лишаване на брошура, което не е породено от тежко нарушаване, а поради неплатена санкция, човек се лишава от опцията законосъобразно да ръководи автомобил и надлежно се стига до нарушение на правото му свободно да се придвижва по територията на страната. 

Тя е безапелационна, че съществено нарушаване на правото на свободно напредване и овакантяване на страната е краткотрайното прекъсване от придвижване на колата поради неплатена санкция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР