Оливинът е сред най-често срещаните минерали в света. В древна

...
Оливинът е сред най-често срещаните минерали в света. В древна
Коментари Харесай

Оливин - значение и свойства

Оливинът е измежду най-често срещаните минерали в света. В антична Гърция наричали камъка хризолит, в превод златен камък. Днес оливинът е също толкоз прочут и с това име.

Това е характерен минерал, публикуван необятно в мантията и главните скали на земята, а също и в метеоритите, където цветът му златноцветно и е съвсем транспарантен. Оливинът има стъклен искра и не флуоресцира Природата му е вулканична.

Цветово оливинът варира - има ярко жълти камъни и наситено зелени. Срещат се също жълтеникаво-кафяви или кафяви, от светли до тъмни оттенъци на кафявото.

Често го съпоставят с изумруда, само че оливинът е доста по-евтин от зелените скъпоценни камъни.

В природата камъните, които се откриват, са доста едри. Лесно се чупи и по тази причина обработката на оливин е сложна.

От антични времена индианците в Съединени американски щати го употребявали за декорации. Оттогава датира и вярата в магическите свойства на камъка. Смятали, че той подарява с обич и грижа тези, които го имат. Освен това се счита за камък, придаващ мекост и примирителност на връзките сред хората.

Приема се има силата на уравновеси душeвността, да внесе естетика в заобикалящата реалност, да пресича крамолите и да сдобрява. Под негово въздействие хората стават поетични и сантиментални. В фамилията внася топлота и сговор.

Вярва се, че оливинът има силите за извличане на секрети познания, които оказват помощ да се осъществят значими проекти. Той дава убеденост и ускорява интуицията.

Тъй като се счита за кадърен да притегля парите, на финансистите се предлага да носят оливин в себе си и на работното си място. Този камък подкрепя и положителните и печеливши покупко-продажби, по тази причина се предлага и на всички предприемачи.

 Оливин - значение и свойства Снимка: LUM3N/pixabay.com

Терапевтите считат, че този камък може да лекува редица заболявания и неразположения. Терапевтичните практики го употребяват за оказване на позитивен резултат върху физическото и прочувствено положение на индивида.

Оливинът възстановява сърдечната активност, защищава кръвното налягане от внезапни спадове и покачвания, може даже да прогони нощните кошмари.

Вярва се, че камъкът може да излекува заекване. Подкрепя и хората, страдащи от липса на сила. В антични времена слагали висулка на врата на бебето с оливин, с цел да укрепи силата на дребното телце и да го пази от заболявания.

Той има близки свойства с тюркоаза, тъй като оказва помощ при очни недоволства и заболявания на кръвта, бъбречни проблеми, стомашни недоволства.

Препоръчва се камъкът оливин да се почиства добре от отрицателни въздействия, като се пусне в съд с чиста вода, а след това се остави да изсъхне на слънцето.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР