Октомври месец, когато САЩ прекратиха използването на резервите си, цената

...
Октомври месец, когато САЩ прекратиха използването на резервите си, цената
Коментари Харесай

Путин с удоволствие ще пробие първо България

Октомври месец, когато Съединени американски щати прекратиха потреблението на запасите си, цената на петрола още веднъж ще тръгне нагоре, в случай че до тогава това не се е случило, даже и да има договорка с Иран. Структурният недостиг остава - потреблението продължава да пораства, а добивът не може да го следва, тъй като няма задоволително вложения. Това сподели Боян Рашев, ръководещ сътрудник в Denkstatt България, в предаването " Светът е бизнес " на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Пропадането на цените на суровините първоначално и средата на лятото се дължеше на страховете от криза, само че тези страхове надалеч не са отминали. Рецесия ще има, изключително в Европа, само че тя няма да докара до спад на цените на суровините. Реално ще има стагфлация - ще продължи да има доста висока инфлация и криза по едно и също време, което е най-лошия вероятен вид.

При криза цените могат да порастват на база липса на предложение. През зимата всичко ще зависи от това до каква степен Русия ще употребява енергийното си оръжие като оръжие. Ако Русия искаше да матира Европа с един удар, щеше да спре на 100 % газоподаването на Европа на 24 февруари.

Основният доход на Русия е нефтът - Китай, Индия, Бангладеш купуват на драго сърце съветски петрол, другият огромен доход са въглищата. Русия продава доста газ и на Китай. Европа не може да принуди Русия да направи или да не направи нещо посредством енергийни наказания. Ти си огромният вносител и си подвластен. " По отношение на газа на Европа ѝ трябват три-четири години най-малко, с цел да се еманципира от Русия. По отношение на нефта пазарът е световен ". По тематиката за газовите доставки в България - ходът да се откажат танкерите с американски газ и да се съобщи, че оттук насетне договарянията с " Газпром " са неизбежни - гостът сподели, че дали този ход може да бъде оценен единствено в случай че знаем какво цели държавното управление. " Не знам какво желае да реализира. Дали ходът е верен или не зависи от това какъв е политическият консенсус в една страна, а ние нямаме подобен ".

" На доктрина ние сме избрали да бъдем част от Европейския съюз и на процедура сме. Това значи, че трябваше да създадем всичко допустимо, с цел да си осигурим газ, който не зависи от " Газпром ". Можехме ли да го създадем? Предполагам, че да. От друга страна сега Русия е в такова състояние - тя търси метод да пробие единството в Европа и на драго сърце би " пробила " първо нас, като подаде на ниска цена газ първо на нас ".

" Политически риск за България има - играта на Путин е да разцепи Европа и ние може да се окажем, че сме от неговата страна. Надявам се, че няма да стане по този начин, тъй като нашият избор е явен - ние сме част от Европейски Съюз и би трябвало да създадем всичко допустимо Европейският съюз да бъде мощен и обединен, без значение от това, че на власт в Брюксел са хора, които не са доста съответни ".

България има голям принос за енергийната непоклатимост на Балканите, с помощта на тока, който изнасяме, тъй като към 30-40% от създавания ток в България се изнася. Нашият ток поддържа стабилността на мрежите. Ако го нямаше щеше да има голям проблем, обвързван с доставките на ток, акцентира гостът.

Въглищните електроцентрали в Европа сега се отварят всеобщо, само че въпросът е от къде ще дойдат въглища, откакто има и възбрана за импорт на съветски такива, локалните мини са затворени, а да се отворят още веднъж изисква години и милиарди вложения. Огромната неточност в енергийната политика на Европа бе, че вложенията в изследване, рандеман, превозване на петрол, газ и въглища умряха през последните 10-15 години. Идеята е, че възобновимите източници ще ги заместят, само че към този момент е повече от явно, че те не могат да го създадат. Европа енергийно е в злополука.

Европейската общественост е " Европейска общественост на стоманата и въглищата ", а там, където тази общественост е основана, към този момент няма стоманени фабрики, тъй като те всеобщо затварят поради високите цени на газа, нефта и тока. Европа тотално скъса с това, което в началото я сплотява и за жал това може да докара до разпад, който никой не желае, заключи Рашев. " Отказ от гонене на зелените цели тъкмо през днешния ден и в този момент и възобновяване на потребление на въглища и атомни централи е пътят, по който може да бъде решен казусът, само че този път е дълъг и не е елементарен. Трябва да се разбере, че, колкото и необичайно да звучи, че всеки лев (или евро) инвестиция във възобновима сила, е лев изгубен като инвестиция в други мощности, които действително могат да решат казуса ". Няма човек, който се занимава с енергетика, да твърди, че можем бързо да променим всичко софтуерно и да минем единствено на вятър и на слънце, съобщи събеседникът. " Интересното е, че колкото по-зле става, толкоз по-енергично политиците стартират да тропат с крачета и да споделят, че това е решението, макар че то явно не работи ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР