Окръжна прокуратура–Пловдив наблюдава досъдебно производство за образуване, ръководене и участие

...
Окръжна прокуратура–Пловдив наблюдава досъдебно производство за образуване, ръководене и участие
Коментари Харесай

Задържаха 10 души за пране на пари

Окръжна прокуратура–Пловдив следи досъдебно произвеждане за формиране, управление и присъединяване в проведена незаконна група, основана с користна цел и за да бъдат осъществявани данъчни закононарушения, измами, закононарушения, свързани с интелектуалната благосъстоятелност и „ пране на пари “. Производството се води и за осъществяване на обособените закононарушения, за която групата е основана.

На 23 януари 2024 година по досъдебното произвеждане, формирано след разработка на отдел „ Икономическа полиция “ към ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив, са били осъществени общо 30 обиска и претърсвания и изземвания в жилища, коли и складови пространства на територията на гр. Пловдив и Пловдивска област. 24 от тях са осъществени с авансово позволение на съда, а 6 по необходимост. Проведени са били два следствени опита, както и голям брой разпити на очевидци, в това число и пред арбитър. Иззети са били огромно количество артикули, 14 автомобила, множеството от които първокласни, голям брой документи и парични средства в лв. и евро.

Към днешна дата, 24 януари 2024 година, към наказателна отговорност по делото са привлечени 10 лица, на възраст сред 20 и 58 година, от тях три дами и седем мъже. Петима от обвинените са от едно семейство.

Един от обвинените е притеглен към наказателна отговорност за формиране и управление на проведена незаконна група, основана с користна цел и за да бъдат осъществявани данъчни закононарушения, измами, закононарушения, свързани с интелектуалната благосъстоятелност и „ пране на пари “. На останалите девет лица са повдигнати обвинявания за присъединяване в тази група. Девет от обвинените са привлечени към наказателна отговорност за „ пране пари “, а на двама от тях са повдигнати обвинявания и за данъчни закононарушения.

Десетимата обвинени са арестувани за период до 72 часа с разпореждане на наблюдаващия прокурор, като следва да бъде преценено по отношение на кои от тях ще бъде импортирано желан до Окръжен съд – Пловдив за взимане на мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

Най-тежкото, планувано от закона наказване, всред тези за закононарушенията, за които са повдигнати обвинявания, е това за ръководителя на проведената незаконна група, което е от 5 до 15 година отнемане от независимост. Най-леките планувани санкции касаят данъчните закононарушения, като за тях се планува отнемане от независимост от 3 до 8 години и конфискация. За „ пране на пари “ законът планува и лишаване в интерес на страната на добитото имущество, както и санкция до 200 000 лв..

Подробности по случая бяха показани през днешния ден на взаимен брифинг на Окръжна прокуратура–Пловдив и ОД на МВР-Пловдив, в който участваха Ваня Христева, областен прокурор на гр. Пловдив, Галина Андреева – Минчева – заместник-окръжен прокурор, ст. комисар Георги Чергов, шеф на ОД на МВР-Пловдив, гл. контрольор Георги Боюклиев, шеф на отдел „ Икономическа полиция “ в ОД на МВР-Пловдив и гл. контрольор Георги Казаков от отдел „ Икономическа полиция “ към ОД на МВР-Пловдив.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР